Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Снимка: "Топлоцентрала"

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от музикалната композиция на Тери Райли, под влиянието на коронавирус пандемията. Именно заради ограничителните мерки, които бяха наложени на културния сектор, Валц решава да приложи дистанционна видеохореографска система, която да ѝ позволи да общува с танцьорите от своята трупа, разпръсната по целия свят. Пърформансът ще бъде представен в България под ръководството на хореографа от испански произход Орландо Родригез, който работи със селектираните български танцьори в продължение на четири месеца преди официалната премиера в "Топлоцентрала" – разказват хореографът Орландо Родригез и една от участничките от българска страна – съвременният артист Яница Атанасова:

"Има две различни неща в представлението – едното е периодът на пандемията, в който работихме, започнахме процеса в края на 2020 година. Беше точно в периода на локдауна, рестрикциите бяха в сила и ние работихме за елемента на освобождаването на чувствата и емоциите, например колко сме ограничени в това ограничено пространство, колко сме отговорни за своите избори, които правим, но също и за стойността на нашата отговорност в обществото, в колективността. По време на пандемията ние загубихме някак нашата свобода на избор, защото трябваше да работим колективно, защото всеки се бореше с един същ проблем. Затова пърформансът е базиран на идеята за група, където всеки индивид работи по свой собствен път, има своето индивидуално пътешествие, но пърформансът не би се получил, ако групата, не намери композиция и конфигурация, за да бъде заедно в пространството. Пространството е изпълнено от цялото група, но изборите са индивидуални. Така че по този начин представлението борави с въпроса за пандемичната ситуация. А другият елемент е връзката с музиката – използваме оригиналната музикална композиция на Тери Райли, която е създал през 1964-та година. И главно идеята с музиката беше да имаме 53 музикални фрази, които да бъдат или много къси, или много дълги, но да се чуват хронологично в ред. Идеята на Саша Валц беше да преведе тази система в танц. Така създадохме 53 фигури, те се представят аналогично, преминават от една към друга и по време на това пътуване през тези 53 фигури пространството е изпълнено от групата танцьори, които преминават през едно житейско състезание, импровизирайки с много ясни правила и стратегии, но винаги е различно. Представяме пърформанса на различни места по света, с различни хора, и всеки пърформанс може да бъде различен" – Споделя Орландо Родригез.

Яница Атанасова е един от участниците в пърформанса от България. Останалите участници са Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Станислав Генадиев, Филип Миланов. Самата Яница обича смелите проекти, като хореограф и режисьор на оригиналния художествен танцов филм "Задължително приятно", в съавторство с Татяна Соколова, работи с видеографията и проекта на Саша Валц, който се ражда от оригиналния подход към видеографията:

"Нас, като артисти, ни предизвиква да се търсим и да се загубваме. Целият спектакъл е изграден и върху импровизирани решения, които се вземат на момента. Настоящето в танца е нещо много свободно и приятно. Това, което много харесвам в работата на Саша Валц, е идеята за въздух, вятър в движението и това, че тялото в танца излиза от баланса и го намира. Това е много приятно усещане."

Премиерите на "In C" – пърформанс на Саша Валц са на 27 и 28 май от 19.30 часа на сцената на "Топлоцентрала".

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с Орландо Родригез и Яница Атанасова.

Орландо Родригез е роден през 1974 г. в Каракас, Венецуела. Прави първите си стъпки едновременно в театъра и в танца. През 2002-ра завършва Университета по изкуства в Каракас. Между 2004 и 2007 е стипендиант в Университета за изкуства Folkwang в Есен, Германия. Понастоящем е изпълнител и хореограф на свободна практика в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с MOUVOIR/Стефани Триеш (Германия), Давид Кампланти (Италия/Германия), Cie. Morphose / Сорая Томас (Франция), Винсент Бозек (Франция/Германия), Вероника Сантяго (Венецуела/САЩ) и Сергио Матис (Румания/Германия). От 2009 г. има различни ангажименти със Саша Валц и Гости в Берлин, като изпълнява и сътрудничи в много проекти по целия свят: "Impromptus", "Continu", "Métamorphoses", "Matsukaze", "MusicTANZ - Carmen", "Sacre", "Tannhäuser", "Orfeo" и "Roméo et Juilette", както и в проектите "Dialogue" на Саша Валц. Най-скорошното му партньорство със Саша Валц е в създаването на "In C". Воден от любопитство и интерес да споделя и предава различни движенчески практики, започва да преподава майсторски класове и ателиета в Германия, Франция, Венецуела, Литва, Мадагаскар и др. Интересът му към развитие го води до участия в различни уъркшопи и развива на професионалния му опит в Европа. Обича да предизвиква сътрудниците си в намирането на конкретни начини за справяне с емоциите, езика на тялото и контакта с публиката, като се съобразява с пулса на времето.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна