Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се поскъпване с 30 процента на водата в Кърджали

Снимка: Радио Кърджали
Очаква се с около 30 процента да се повиши цената на питейната вода на "ВиК - Кърджали". В момента КЕВР разглежда предложението за новата цена.
Ръстът на цената е свързан и с дългосрочния заем от над 6 милиона лева на водното дружество. Кредитът е за изпълнението на проекта за реконструкция на водопроводната система и канализацията в общините Кърджали и Момчилград. 
"Общата стойност на проекта е 67 млн. 672 хил., от които 12 процента е собственото участие на бенефициента, съфинансиране. Което означава, че този заем, той е дългосрочен заем и ще влезе в цената на водата. Тоест всички ние, като потребители, имаме участие в този голям проект. Предстои сега разглеждане на бизнес плана, съгласуване с Асоциацията и утвърждаване на цената - някъде около 30 процента", каза пред журналисти инж. Славчо Славков, управител на "ВиК-Кърджали".
Около 80 процента от строително-монтажните работи по магистралния водопровод вече са приключени. Предстои преминаването на яз. "Кърджали". Има разрешение от НЕК от началото до края на месец септември нивото на язовира да се понижи, за да бъде извършено преминаването. Дължината на участъка, по който се работи е около 17 км - от помпена станция "Ненково" до пречиствателна станция "Енчец". Предстои реконструкция и модернизация на пречиствателната станция с изграждане на допълнителна, за третиране на отпадъчните води.
Някои от другите проекти, по които се работи, включват изграждане на главни водопроводи в населени места, както и канализационна мрежа на кварталите Гледка и Горна Гледка, както и на Прилепци и Резбарци.
Заради натоварения трафик през лятото реконструкциите по бул. "Беломорски" ще се извършат след месец септември.
Голямата цел на мащабната реконструкция е намаляването на загубата на питейна вода, която е близо 50 процента и подмяна на 60-годишните стоманени и етернитови тръби, по които най-често стават авариите, уточни инж. Славчо Славков.
Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Галина Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени