Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зигфрид Юнг и неговата любов към тубата

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Една от най-популярните творби за инструмента туба ще звучи на сцената на зала "България". Като част от програмата на 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 2 юни Софийската филхармония посреща един от най-уважаваните тубисти Зигфрид Юнг. Под палката на Томас Рьоснер той ще представи Концерт за туба и оркестър от Рейф Воун Уйлямс.

Програмата включва още вариации "Енигма" за симфоничен оркестър от Едуард Елгар и Академична фестивална увертюра от Йоханес Брамс. "Както и при другите солови инструмент така и при тубата не може да се каже кое е по по-лесно и кое по-трудно. Най-важното, е да има лекота в изпълнението" – споделя Зигфрид Юнг.

Своя професионален музикален път започва в като ученик в Musikhochschule Franz Liszt във Ваймар в класа на Валтер Хилгерс. През годините придоби широка известност в Германия и в чужбина чрез дългогодишния си преподавателски опит в едни от най-престижните музикалните консерватории. Работи с някои от най-големите оркестри в Европа и е чест гост на престижни фестивали, като си сътрудничи с диригенти от класата на Лорин Маазел, Марис Янсонс, Кент Нагано и други.

В интервю за програма "Христо Ботев" господин Зигфрид Юнг разказва за любимото си произведение, за най-ценните съвети, които дава по време на майсторски класове и други любопитни факти от неговата автобиография. Благодарности на Ивайло Димов за превода от немски език.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна