Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунисти от руския Далечен изток призоваха Путин: "Спрете войната или ще има повече сираци"

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комунистическите депутати в регионален съвет в Далечния изток на Русия отправиха в петък призив към президента Владимир Путин да спре войната в Украйна, като това представлява изключително рядък случай на политически протест от страна на руската политическа система, съобщава "Файненшъл таймс".

Леонид Васюкевич заяви на заседание на парламента на региона "Приморския край" в Далечния изток, че депутатската група настоява за "незабавно изтегляне" на руските войски от Украйна.

"Даваме си смета, че ако страната ни не спре тази военна операция, ще има повече сираци", каза Васюкевич, четейки изявление, което според него са подписали няколко други представители на Комунистическата партия. 

"По време на военната операция хората стават инвалиди, млади хора, които биха могли да донесат голяма полза за страната ни", добави той.

Изказването му предизвика смут в местния парламент, съобщи местна медия. Бяха направени опити да го привикат и да го спрат да говори, а микрофонът му беше изключен.

Губернаторът на региона "Приморски край" също се опита да прекъсне речта му и поиска той и още един депутат да бъдат отстранени от парламента, като ги обвини в "очерняне на руската армия“.

Тогава мнозинството от депутати гласуваха да откажат правото на двамата непокорни свои колеги да говорят в парламента, докато представител на комунистите каза, че те не говорят от името на партията.

Напрегнатата размяна на реплики разкрива теченията на противопоставяне на войната, които съществуват в руската политическа система. Въпреки че комунистите са опозиционна партия в Русия, те се считат за част от установената политическа власт в страната, отбелязва "Файненшъл таймс".

За разлика от движението, водено от политическия затворник Алексей Навални, което беше обявено за "екстремистко" и принудено да се разпусне, комунистите имат право да се борят срещу управляващата партия на Путин "Единна Русия" за места в законодателните събрания в Москва и в цялата страна.

Техният дългогодишен лидер Генадий Зюганов подкрепи инвазията в Украйна, напомня "Файненшъл таймс".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна