Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Ловеч поиска спиране на хладилната инсталация на "Мелта 90"

Снимка: Пламен Христов

Областният управител на Ловеч Виктор Стойчев е поискал Инспекцията за държавен технически надзор да изпълни задължения си и да спре  хладилната инсталация в местното предприятие "Мелта 90".

Заради авария там повече от три седмици изтича амоняк, като и тази вечер в района около предприятието се е носела миризма на амоняк.

Още миналия петък от ДАМТН издадоха заповед за спиране работата на инсталацията, тя продължава да работи в авариен режим и да изпуска амоняк, който замърсява въздуха.

От пресцентъра на областната администрация съобщиха, че собственика на "Мелта 90" АД Андрей Тенев е спазил дадения му срок от областния управител Виктор Стойчев и е входирал писмо в администрацията, в което изтъква, че е получил оферта от фирма за ремонт на инсталацията, който ще продължи една седмица, след доставката на необходимите тръби, които трябва да бъдат подменени.

Собственикът на предприятието обаче не е посочил срок, в който това ще бъде изпълнено и затова областния управител настоява със  съдействието на МВР Инспекцията за държавен технически надзор да спре инсталацията.

Преди три дни, на среща при областния управител, Тенев заяви пред представителите на институциите, ангажирани с проблема, че няма да спре инсталацията, въпреки че има  заповед за това.

От администрацията уточняват, че съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите, по който са издадени заповедите за спиране от експлоатация на съоръженията с повишена опасност в "Мелта 90" при неизпълнение на разпореждане за спиране експлоатацията на предприятие или съоръжение с повишена опасност те се спират със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи и на Дирекцията за национален строителен контрол към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дори принудителните административни мерки да бъдат обжалвани по реда на административно-процесуалния кодекс, жалбата не спира изпълнението им (чл. 49, ал. 3).

Заради съхраняването на стотици тонове хранителни продукти в хладилните камери е уведомена и областната дирекция по безопасност на храните .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени