Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Посланията от Давос 2022-а

За първи път от две години присъствено тази седмица се състоя Световният икономически форум в Давос. Какви бяха основните теми и послания на политическия и бизнес елит?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 22-и и 26-и май известният швейцарски курорт беше домакин на форума, който очертава насоките за развитието на света и определя като своя мисия подобряването на състоянието на планетата. На форума присъстваха над 2000 политически и религиозни лидери, експерти от международни организации, представители на неправителствения сектор и хора, влияещи на общественото мнение от над 100 държави. Сред тях обаче, за пръв път от времето на Михаил Горбачов в края на 80-те години на XX век, не беше Русия, заради войната в Украйна. Международните предизвикателства, които бяха анализирани, описа основателят и изпълнителен председател на Световния икономически форум Клаус Шваб:

"Войната в Украйна е повратен момент в историята и ще прекрои политическата и икономическата обстановка през следващите години. Също така сме в края на най-сериозната здравна катастрофа за последните 100 години – Covid-19 и трябва да затвърдим издръжливостта си срещу вероятен нов вирус и други рискове пред световния дневен ред. Освен това трябва бързо да се заемем неотложно с въпросите на климатичните промени и опазването на природата. Гледаме на бъдещето на световната икономика с голяма тревога. Твърде висока инфлация, твърде нисък растеж, твърде много дългове. Особено притеснителни са последиците от факта, че стотици милиони хора изпадат отново в бедност, а вероятно десетки милиони умират от глад.“

Основна цел беше постигането на напредък по инвестиционни планове за възстановяването на Украйна. Сред другите теми бяха евентуални бъдещи санкции срещу Русия, съдбата на украинските бежанци и ограничаване на продоволствената криза, породена от конфликта.


"Сигурно беше, че войната нямаше да започне, ако действията на международната общност бяха превантивни, а не последващи“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, който беше първият политик, говорил на форума.

В бившата "Руска къща" в швейцарския курорт са изложени фотографии и видеоклипове, изобразяващи украинската гледна точка на военните действия. Сред авторите на проекта е артистичният директор на културен център в Киев Бьорн Гелдхоф:

"Случващото се в Украйна ще определи бъдещето. Зверствата срещу невинни цивилни в Украйна ще определят ценностите на нашия свят утре. И мисля, че трябва да ги спрем. Светът трябва да ги спре.“

Войната в Украйна променя правилата на играта не само за европейската сигурност, но и за световния ред, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Трябва да признаем, че икономическите ни избори имат последствия за нашата сигурност. Свободата е по-важна от свободната търговия. Защитата на ценностите ни е по-важна от печалбите."

А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна:

"Свидетели сме как Русия превръща в оръжие енергийните доставки. И това има последици в световен мащаб. За съжаление виждаме повторяемост на същата тенденция и при продоволствената сигурност."

По този въпрос имаше какво да каже и Фатих Бирол – изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика:

"Руската инвазия в Украйна породи тежка енергийна криза. Според мен, това е първата световна енергийна криза. През 70-те години на миналия век имаше нефтен шок, но сега имаме сериозни проблеми с петрола, природния газ, въглищата."

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и още около 50 министри на финансите търсеха решения на проблемите, създадени от покачващата се инфлация и опасенията от рецесия.

"Рецесия не е изключена. През април понижихме прогнозите си за растеж за тази година за 143 държави, които представляват 86 процента от световния БВП. И след това, за този кратък период, както времето тук, в Давос - хоризонтът притъмня."

- заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. От тази институция признаха, че някои страни в Европа поемат тежък удар заради войната в Украйна и определено ще пострадат от техническа рецесия.

Друга основна тема на тазгодишния форум в Давос беше предотвратяването на изменението на климата. Човечеството не работи с необходимите темпове в тази посока и не взема достатъчно на сериозно опазването на природата и биоразнообразието, които влияят на климатичните промени, заяви генералният директор на Световния фонд за дивата природа Марко Ламбертини и изтъкна основните направления, по които трябва да се действа:

"Да се ускори преходът към възобновяеми източници на енергия и устойчиво производство на храни. Земеделието и рибарството да са по-екологични и по-справедливи в социален аспект."

Специалният американски пратеник за климата Джон Кери съобщи, че САЩ и Китай постигат напредък в съставянето на съвместна група, която да работи за бързо намаляване на емисиите парникови газове:

"Основното е, че Китай и САЩ са най-големите източници на парникови газове. Без нас или една от нас, без Китай, няма да се постигне успех. Така че трябва да има сътрудничество."

От началото на пандемията от коронавируса, по данни на международната хуманитарна организация "Оксфам", оповестени тази седмица, на всеки 30 часа в света се е появявал един нов милиардер. В момента те са 2688 – с 537 повече, отколкото преди две години. Към тях се обърна директорът на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли:

"Светът е в беда, сериозна беда. Това не е реторика. Осигурете подкрепа, защото светът се нуждае от вас."

Неизменно съпътстващи Световния икономически форум в Давос са протестите срещу провеждането му и теории на конспирациите. Сред недоволните тази година по традиция бяха социалисти и екоактивисти, като сред тях бяха и британският милионер Фил Уайт и роденият и израснал в Давос Юрг Грасъл:

"Имаме 1 процент милионери и останалите 99. Тук сме с обща цел и нашата единна позиция е за намаляване на неравенството. Има нужда от по-добра и справедлива данъчна система. В момента ситуацията е неправилна в много страни, където данъците на богатите са по-ниски спрямо тези на работещите. Това е несправедливо и трябва да се промени."

"Световният икономически форум е вече на 50 години. А нищо не се е променило към по-добро в света. Всяка година казват, че подобряват състоянието, но нещата само отиват към по-зле. Защитаваме позицията, че може би, за да има напредък, управлението трябва да е в нечий други ръце или в ръцете на всички.“

А Макс Лоусън от хуманитарната организация „Оксфам“ обяснява:

"Причината Давос да ядосва толкова много хора не е самата среща, а това, което тя символизира – липсата на демокрация в света, чувството, че трябва да слушаме само супер-богатите. Но кога слушаме обикновените хора?"

Не всички смятат, че Давос е мястото, където могат да бъдат намерени решения на наболели проблеми, касаещи цялото човечество. Според циниците единственият въпрос, които се разисква там, е как богатите да станат още по-богати. Но харесва ли ни или не, вярваме ли или не, стабилността, сигурността и бъдещето ни са в ръцете на световните лидери. И не е изключено обмяната на идеи между единомислещи партньори да е двигател за промяна в положителна посока. Трябва да помним, че светът не е нито изцяло добър, нито изцяло лош, но той се променя, защото ние, хората, се променяме и трябва да се възползваме по най-добрия начин от възможностите на новата реалност, за да преодолеем предизвикателствата, завещани от историята.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.