Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските сили продължават настъплението към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област

| обновено на 28.05.22 в 15:57
Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва повредени сгради в Лиман и резервоар на пътя, Лиман, 25 май 2022 г. (публикувана на 27 май 2022 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия има осезаем напредък в Източна Украйна. Президентът Володимир Зеленски призна, че ситуацията в Донбас е много тежка.
Две трети от Северодонецк вече са обсадени, а проруски сепаратисти твърдят, че градът е обкръжен напълно. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област под украински контрол. Общо около 10 000 руски войници участват в бойните действия в областта, заяви управителят Серхи Гайдай. Той призна, че може да се наложи украинските части да се изтеглят от последните места на съпротива, за да не бъдат пленени. Руска ударна група е навлязла в краен квартал. Около 90 на сто от сградите в Северодонецк са повредени, а 60 процента са разрушени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че град Лиман в Донецка област вече е напълно под контрола на руските части. А от украинския генерален щаб заявиха, че украинските военни в района се опитват да спрат руското настъпление към транспортния център Славянск. 

Украинската полиция е евакуирала 31 души от Лисичанск, сред които 13 деца. Автомобил с хуманитарна помощ за града е бил повреден в резултат на бойните действия. През последното денонощие в резултат при обстрел са били нанесени щети на повече от 40 жилища в Луганска област.

От генералния щаб на украинските въоръжени сили съобщиха, че руските части са понесли загуби и са отстъпили при сраженията на границата между Донецка и Запорожка област. Руските сили мобилизират бригади със специализирана техника за възстановяване на железопътните линии от Русия към Харковска област и южно от Изюм, които са важни за снабдяването на руската офанзива. 

Цялата Херсонска област в Украйна е затворена, блокирани са границите ѝ със съседните области, които са под контрола на властите в Киев. Мярката е наложена от съображения за сигурност, предаде РИА Новости.

Агенцията се позовава на заместник-началника на военно-гражданската администрация Кирил Стремоусов. Пътувания са възможни към Кримския полуостров или през южната част от Запорожка област.

В Херсон, която е под контрола на руската армия, е въведено военно-гражданско управление. В областта се излъчват  руски телевизионни канали и радиостанции и се възстановяват комуникациите и търговските връзки с Кримския полуостров. 

Същевременно във видеообръщение президентът Володимир Зеленски изрази своята убеденост, че Донбас ще остане украински:

"Ако окупаторите смятат, че Лиман или Северодонецк ще бъде техен, грешат - Донбас ще бъде украински, защото това сме ние, това е нашата същност и дори ако Русия навсякъде донесе разрушени или страдание, ние ще възстановим всеки град и всяко населено място".

Руската православна църква се моли за запазване на единството с каноническата Украинска църква, но не е получавала изявление от нея, каза прессекретарят на руската църква Владимир Легойда, като посочи, че не може да коментира решението на украинската църква в детайли.

Снощи Украинската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Русия заради инвазията в Украйна. 

Украйна е започнала да получава противокорабни ракети "Харпун" от Дания, както и самоходна артилерия от Съединените щати, съобщи министърът на отбраната Олексей Резников. Вашингтон обмисля и дали да изпрати на Киев  усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени