Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Огнян Минчев: Никога нищо не е достатъчно за Русия

"Ако правиш компромиси, Русия те възприема за слаб"

Снимка: БГНЕС

"Демократичната политика на Запада проявява спрямо Русия подход, свързан със спецификата на либерално-прогресисткото политическо мислене. Според това мислене светът върви от миналото и лошото към бъдещето и доброто. От тази гледна точка, когато направим компромис и дадем на някого нещо, очакваме той да се превърне в наш съюзник. Но историята показва, че Русия работи точно по обратния начин. Ако искаш да получиш нещо от Русия, трябва да я притиснеш много здраво, за да няма друг изход. Ако правиш компромиси, Русия те възприема за слаб и тя става все по-експанзивна".

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

И допълни, че в международните отношения има реалистко крило, което смята, че ако притиснем Русия до стената, тя ще започне да проектира по-активно силата си, а това може да застраши мира за всички нас: 

"Заради това, смятат те, нека да приемем, че Русия има право на своя сфера на влияние, на свои интереси, на своя проекция на сила върху малките страни около нея".

В предаването "Събота 150" доц. Минчев допълни, че смисълът на руската империя е експанзията

"Това е неуседнала структура. Базирана е върху завладяването на територии и изчерпване на ресурсите им, а след това - продължаване нататък. Никога нищо не е достатъчно за Русия. Колкото повече ѝ позволиш, толкова повече тя заграбва. Проблемът е, че на Запад, където има различни гледни точки по отношение на света и на Русия, има информирани и неинформирани".

Според него тезата на реализма – че е по-добре да се жертват частично интересите на Украйна, не е реалистична от гледна точка на интересите на Запада:

"Жертва на интересите на Украйна би означавало изпращане на сигнал към Русия, че нейната експанзия към границите на бившата съветска империя може да продължи. Това е в пряк ущърб на Запада. Но отстояване на независимостта на Украйна ще изпрати сигнал към Русия, че тя не може да си позволи да направи това".

По думите на политолога опитите на руската империя да се възстанови са карикатура.

Интервюто с доц. Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.