Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладкодумецът Ясен Антов

Ясен Антов е създателят на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм”. Анна Драганова говори за него:


"Дружеството обединява журналисти, които са пътували и представят свои колеги тук. Ясен е допринесъл много за популяризирането на туризма и създател на нашето дружество.

Тези журналисти допринасят за разбирателството между различните хора и държави. Ставаш по-ларж и по-невзискателен в добрия смисъл. Днес можеш да отидеш навсякъде виртуално, но е съвсем друго да го видиш със собствените си очи. 

Трябва ни любопитство и много енергия."

Соня Алексиева, член на дружеството, разказва за самия Ясен:

"В 1954 се създава Международната федерация на туристическите журналисти, българската секция е основана от Ясен Антов. Завършил е "Дойче Шуле" и Право в СУ. Много важно е преживяването му във в-к "Ехо", създаден от него, трети по тираж седмичник. Зам.-гл.редактор и гл.редактор на "Стършел" и "Поглед". Като дългогодишен автор на "Гъливер" в РФИ-София става носител на наградата на фестивала "Осмата муза" от 2003."

"Накъдето ми видят очите" е обявена за книга на столетието в конкурса за Вазов. "С лодка по Дунава", "С чадър и пижама през Хималаите", "Приключения: книги" - в нея са синтезирани най-важните му творчески послания, като: "искаш ли да направиш добро на дете, хвани го за ръка и го заведи в книжарница".

Слушаме и гласа на Ясен Антов, разказващ за преживяването му в Париж, когато заедно с него крачи и една песничка ("дълго време след като поетите ги няма, песните им остават") 

Б.р.: От Яската, както го наричахме всички, които работехме с него, остава сладкодумието му. И да е за нас вечният Гъливер.

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна