Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Праисторическо светилище на 7 хил. години е открито в Ловешко

4
Снимка: Пламен Христов, БНР

Праисторическо светилище на седем хиляди години е открито при проучвателни разкопки по новото трасе на автомагистрала „Хемус“ в района на ловешките села Дойренци и Дренов.

При археологическите проучвания е открит обреден център от края на шестото и началото на петото хилядолетие пр. Хр., съобщи акад. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките.

"Едно важно свидетелство за сложните социални процеси в праисторическото общество. Елементи на културата им продължават да се развиват и в традиционната култура реално и до ден днешен."

Академик Николов допълни, че археолози за първи път попадат на такова светилище  от прехода между неолита и халколита в Централна и Северозападна България.

В ямите при разкопките са открити богато украсени керамични съдове, както и животински кости, които предстои да бъдат анализирани.

"Тепърва ще оценяваме значението на това светилище."

Академик Николов изтъкна още, че при археологически проучвания през последните 20 години са спасени стотици археологически обекти, музеите са пълни с находки, материали от различни епохи. 

Това показва ролята на днешните български земи, които са на трето място в Европа по брой и качество на археологическите паметници.

Снимки: Пламен Христов


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия