Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Пенев пое ЦСКА 1948

Снимка: ЦСКА 1948

Любослав Пенев официално е новият старши-треньор на ЦСКА 1948. Новината бе потвърдена от клуба днес. Пенев заменя на поста Николай Киров, който се раздели с "червените" след края на изминалия сезон, в който тимът завърши на осма позиция и не успя да стигне до бараж за участие в евротурнирите.

"Едно от най-знаковите армейски имена се завръща у дома! Любослав Пенев официално е новият старши треньор на ЦСКА! Наставникът с изключително богат опит зад гърба си поема „червените“ на старта на подготовката за сезон 2022/23 в efbet Лига и турнира за Купата на България. 55-годишният високо реномиран специалист вече подписа договора си с клуба и ще бъде представен официално като старши треньор на „армейците“ на пресконференция в Пресклуб „България“ в понеделник от 11:00 часа", се казва в съобщението на официалния сайт на клуба.

От ЦСКА 1948 представят и визитката на новия си треньор:

"Като футболист легендарният нападател записва над 160 мача за ЦСКА, в които вкарва безпрецедентните 109 гола! С отбора печели цели три пъти шампионската титла на страната – през 1987, 1989 и 1990 г. В същите три години триумфира и три пъти с „армейците“ в турнира за Купата на Съветската армия, а през 1989 г. вдига и Суперкупата на България. Пенев е Футболист №1 на страната от 1988 г. и заема трето място в анкетата през 1990 г. Фантастичните му изяви с фланелката на ЦСКА му печелят място в испанския гранд Валенсия, когато е едва на 23 години. В Примера Дивисион защитава още цветовете на отбори като Атлетико Мадрид, Компостела и Селта Виго. Утвърждава се като един от най-големите голмайстори в испанското първенство, като през 90-те отбелязва над 100 гола в елита.

Най-силният му сезон в Испания категорично е 1995/96 с Атлетико Мадрид, когато отборът става шампион и печели Купата на Краля. Пенев пък е най-добрият реализатор на „дюшекчиите“ с впечатляващите 22 гола в 44 мача. Незабравимата деветка се превръща и в единствения български футболист, вкарвал хеттрик срещу най-титулувания тим в света – Реал Мадрид. Прави го през кампанията 1998/99 с екипа на Селта Виго при победа с 5:1 над Кралския клуб.

Пенев е част от „златното“ българско поколение, като е с огромни заслуги за класирането на „лъвовете“ на световното първенство през 1994 г. в САЩ, но го пропуска поради здравословни причини. Носи националната фланелка на Европейското първенство през 1996 г. и на Световното първенство през 1998 г. Има 62 и 13 гола на сметката си за България. След края на състезателната си кариера става президент на ЦСКА до лятото на 2001 г., а впоследствие като старши треньор е ръководил националния отбор на България, ЦСКА, Литекс, Ботев (Пловдив), Царско село и зад граница дублиращия тим на Валенсия. Зад гърба си има купища забележителни успехи и големи победи на клубно и национално ниво и като наставник".
По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени