Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Готови сме да намерим възможности за безпрепятствен износ на украинска пшеница

Владимир Путин в Кремъл - 20 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и с френския си колега Еманюел Макрон руският президент Владимир Путин е изразил готовност да участва в решаването на очертаващата се глобална продоволствена криза. В същото време Путин е настоял за отмяна на антируските санкции. От Москва предава кореспондентът ни Ангел Григоров.

Владимир Путин е заявил пред колегите си, че истинските причини за проблемите с доставките на селскостопанска продукция са погрешната икономическа и финансова политика на западните страни и антируските санкции. 

“Русия е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърнени култури, включително от украинските черноморски пристанища”, е казал Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. 

Според него доставките на руски торове и селскостопанска продукция ще намалят напрежението на световния продоволствен пазар, но за целта трябва да бъдат отменени съответните санкции срещу Русия. Путин е предупредил, че продължаващите западни оръжейни доставки за Украйна създават риск от по-нататъшно дестабилизиране на обстановката и изостряне на хуманитарната криза. 

Освен това той е обвинил Киев за замразяването на мирните преговори и е потвърдил готовността на Москва за възобновяване на диалога. 

По-рано през седмицата Владимир Путин разговаря по телефона с италианския премиер Марио Драги и с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц са призовали Путин да проведе преки сериозни преговори с украинския държавен глава Володимир Зеленски, съобщиха от канцлерството в Берлин по повод провелия се днес 80-минутен телефонен разговор между тримата. 

От Елисейския дворец съобщават, че Макрон и Шолц са поискали от Путин да освободи около 2500 украински бойци, които се предадоха от металургичния завод Азовстал в Мариупол. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна