Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много по-малко от очакваното са украинците, избрали държавните бази за настаняване /ОБНОВЕНА/

| обновено на 29.05.22 в 09:17
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг
Снимка: БГНЕС

Според първоначалната информация на Държавната агенция за бежанците от жп гара Варна трябваше да отпътуват около 200 души. За тях са определени две бази в Рибарица и Паничище.

"Създадена е такава организация, че да не се пречи на трафика в града. Действително е помислено за всеки детайл по транспортирането", каза във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тази сутрин обаче стана ясно, че броят на желаещите да бъдат преместени в тези държавни бази са едва 10 процента от първоначално заявените. Останалите са обявили намерението си да се настанят в частни квартири.

Близо 7 хиляди са бежанците, настанени във Варна и региона, около 10 хиляди  край Бургас и две хиляди в  Добричко, уточни още Мариана Тошева. Тя добави, че преместването на украинските граждани, настанени по Черноморието, във ведомствени бази в страната ще продължи до 1 юни.

В тази връзка безплатният паркинг на жп гара Варна няма да работи с граждани. Той ще се ползва от автобусите, които ще транспортират украинските бежанци от курортите към жп гара Варна.

Даниела Стойнова попита  Мариана Тошева дали преместването ще създаде проблеми в трафика в града:


Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза  още Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места а, до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.
Като "истинско предизвикателство" определи това масово преместване заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той смята, че БДЖ ще се справят.  Чуйте още в звуковия файл:



По публикацията работи: Галена Ковчазова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна