Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Черен списък се композира

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Появи се в атмосферата един проектозакон или законопроект за съставяне на черни списъци. Списъците щял да държи финансовият екзекутор Асен Василев. Той щял да бъде като един Дзержински. Дзержински и Маргарет Тачър имат сходни прякори - на нея ѝ викаха Желязната Лейди, на него - Железният Феликс. Това е заради тяхната твърда като ковано желязо политика. Феликс Едмундович Дзержински освен главорез е бил и стопански ръководител.

И нашият финансов ръководител Асен Василев с тия черни списъци в ръцете щял да е като някакво метално острие, например брадва. И като каже - хубава си, моя горо - прас-туп! С брадвата по главата. По тия черни списъци щели като с магнит да отнемат имущество, да блокират активи само по донос, да репресират политически опоненти. Такива страшни работи описаха хората, които са чели проектозакона. Някои даже без да го четат се разтрепериха.

И аз не съм го чел, но се разтреперих като мислеща тръстика.

Една манекенка ми вика: Какво сте се разтреперили, Г-н Балев, като въшка на гребен. Вие сте един лумпен пролетарий, нямате никакво имущество. Да бяхте някой пропагандон, да бяхте натрупали състояние, па тогава да му треперите. И аз се успокоих, спрях да треперя.

Но въздухът си остана под високо напрежение.

И като се наелектризира въздухът, всички вкупом се отрекоха от проектозакона. Асен Василев каза, че само дал някакви инструкции, но по пътя между министерствата законопроектът се накървавил. Такъв проект даже на практика не съществува, той е по-абстрактен и безопасен от невидим F-16. Това недозаконче само някакви експерти са го обсъждали помежду си на кафенце с колежки.

Коалиционните партньори един през друг се изказаха, че такова нещо не са виждали, понеже ако го бяха видели, щяха да го накъсат на парчета. “Има такъв народ” казаха, че ако им се мерне такъв закон, ще му кажат - “назад, моме Калино”. И ще го пратят в Северна Македония, или дори на още по-далечен адрес. И това са управляващите, а опозицията просто се ококори от ужас и омерзение.

Сравниха недоносения законопроект с фашизъм, комунизъм, право на първата брачна нощ, проскрипции, Сталинови списъци… Хората са имали много несправедливи закони навремето. Правото на първата брачна нощ е някакъв отвратителен обичай, при който аз примерно се женя за някоя манекенка, но в първата брачна нощ тя не спи при мен, а при моя феодален господар. Някой си Виконт дьо Макарон ми взема жената и вика - дай ми я тука за списъка! И манекенката се облива в сълзи, но няма как - феодални порядки.

Проскрипциите пък са изобретение на диктатора Луций Корнелий Сула - той се скъсал да пише законопроекти в древния Рим и един от тях е за т.нар. проскрипции. Това пак е черен санкционен списък - proscribere на латински е писмено обнародване. Средство за масов политически терор - хората в списъците били унищожавани, имуществото им се отнемало и финансите се стабилизирали. Това го практикували доста императори, понеже и финансовите кризи били често явление. Като почнат да привършват парите - правим един списък с врагове на нашия Древен Рим - и бой до смърт зад колоните на Министерския съвет.

Това са естествено грешките на растежа в развитието на цивилизацията, те са ставали много отдавна, още в Старата ера. В близко историческо време с такива политически инструменти са си служили Хитлер и Сталин.

Сталиновите списъци не са имали толкова голямо финансово значение, там по-важен е бил политическият ефект, но принципът бил подобен.

Вождът съставя списъци с врагове на народа, те се арестуват и се подлагат на люти репресии, изтезания, заточения, разстрели. В скалъпени съдебни процеси осъдените след изтезания признавали дори най-голямата дивотия, която са им продиктували - и понасяли наказанията си за пример и назидание.

Тези работи обаче са присъщи на силни режими, които са били повечко време във властта и не им се слиза доброволно. Или такива, които са дошли с метеж - с бой сме взели тая власт и така нататък.

По тия критерии момчетата от Харвард са по-скоро кекави. Не са им по силите и възможностите такива твърди мерки - композиции на черни списъци и “канят ме, мамо, на тежка брадва”. Те едвам си крепят халтавата власт, а за един зле мотивиран арест на Бойко Борисов ГЕРБ опищяха Европа.

Докато примерно за смехотворните процеси в Русия срещу Алексей Навални в наши дни пак се опищява Европа и Западния свят, но всуе. В такива процеси не е важно правото - важно е да се покаже, че и без право може да се осъди посоченият за народен враг. За хора като Навални поне се вдига шум, а хиляди други тихо си изяждат каквото са им надробили.

Преките пътища на правосъдието изглеждат привлекателни, но само временно. После въздухът почва наистина да трепери, кожата настръхва - и манекенките не могат да ни успокоят.

Аз като чуя - въздухът трепери - винаги си представям как се разфокусира гледката при мараня или изтезания. Маранята се получава при горещо, сухо и безветрено време. При политическа жега атмосферата също се наелектризира и разтреперва.

Черен списък се композира,

атмосферата страшно трепери.

Въздухът електрифицира

нашите мисли и маниери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна