Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Москва в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия

Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.
Снимка: Ройтерс

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че не вярва страната му да използва тактически ядрени оръжия във войната в Украйна.

В разпространена извадка от интервюто, което ще бъде излъчено днес в 11 часа българско време по Би Би Си, Андрей Келин казва, че според руските военни правила подобни оръжия не се използват в конфликт като този.

"Русия има много строги разпоредби за използването на ядрени оръжия, това може да стане само, когато е застрашено съществуването на страната", изтъкна посланикът.

В доста напрегнатото интервю Андрей Келин отрича, че руските войски обстрелват цивилни граждани и заявява, че обвиненията във военни престъпления в Буча са "изфабрикувани".

Притиснат от водещия Клайв Майри, че има доказателства за извършените престъпления в Буча, посланикът отново посочи, че според Русия всичко е било "инсценирано", за да се прекъснат преговорите.

Би Би Си припомня, че същата версия на събитята е била изложени и по-рано от външния министър Сергей Лавров, който казва, че "инсценировката" е направена след напускането на руските войски.

Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици преди руснаците на напуснат града. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени