Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят пътя Варна-Златни пясъци след 11 часа

Пътят Варна-Златни пясъци ще бъде затворен след 11 часа в района след отбивката за Слънчев ден. Причината е протест на живеещите в местност Ален мак и курорта  “Чайка”. Проявата е в знак на протест срещу състоянието на инфраструктурата в района, съобщиха организаторите на акцията. Това е четвъртият пореден протест на хората от началото на годината. Организира се от Гражданския съвет за развитие на кк “Чайка”, създаден през февруари тази година.

Преди повече от две години по Оперативна програма “Опазване на околната среда 2014-2020" стартира работата по проект за подготовка и изпълнение на проект с развитие на инфраструктурата за отпадни води и агломерации к.к. "Златни пясъци", община Варна. Обектът е “Инженеринг - Частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационна мрежа в СО “Ален мак", гр. Варна". Общата стойност на проекта е 37 150 155 лв с ДДС. Финансирането е от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет.

Ремонтните дейности обхващат ул. "Боян Бъчваров“ и ул. "Янко Славчев“ (находящи се в района на к.к. Чайка), състоящ се от полагане на ВиК инфраструктура по дължината на двете улици.

Близо три години след началото на тези дейности, състоянието и на двете улици е катастрофално. Пътят е в многократно по-лошо състояние от преди началото на ремонтните дейности, новоасфалтираните участъци са повече гигантски кръпки, отколкото възстановени пътни настилки. На места има коварни пропадания, образували са се огромни и много опасни дупки, които не просто пречат за нормалното преминаване с автомобил, но създават сериозни предпоставки за инциденти. Труднодостъпни и сравними с трасета за офроуд са и улиците “Боян Бъчваров" и “Петър Попов" в района. Няма подход дори към плажната ивица, безопасен за шофиране и придвижване. Уличната мрежа в района допълнително е тежко компрометирана и от чести ремонти на ремонтите, които се налагат от водопроводни и други инфраструктурни аварии. Градският транспорт е силно затруднен да обслужва пълноценно спирките в района, тъй като маневрирането на автобусите е огромно изпитание без да настъпят вреди и щети по тях.

Според община Варна ремонтът на уличната инфраструктура в курортен комплекс "Чайка" е част от мащабната им програма за облагородяване на района, която включва и реновиране на улиците в местността Ален мак, възстановяване на панорамния път Варна - Златни пясъци и на участъка от път VAR 1082, попадащ в обхвата на свлачище „Трифон Зарезан”. Срокът за реализация е до 3 години, а финансиране ще се търси от държавния бюджет или чрез дългосрочен кредит.
Въпреки това, жителите на местностите "Ален Мак" и к.к. "Чайка" ще продължат с протестните действия, тъй като не вярват на обещания.
По публикацията работи: Кремена Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!