Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага на България 2 г. отсрочка за спирането на вноса на руски петрол

Снимка: pixabay

Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса от петрол от Русия до юни или декември 2024 година. Това съобщи агенция "Блумбърг", а новината бе потвърдена пред "Хоризонт" от източник от ЕС.

Според източника ни това предложение за регламент на Комисията, с което се цели преодоляването на пречките за приемането на 6-ия санкционен пакет срещу Русия, удовлетворява страната ни. 

Той уточни, че то се отнася само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорта. Печалбата от руския нефт, който България получава само по море, идва от износа на европейския пазар след неговата преработка.

На Унгария и Словакия, които са силно зависими от вноса на руски петрол, се предлага съответно отсрочка до края на 2024 и до юни същата година.

Очаква се първото заседание на постоянните представители на ЕС да започне  в ранния следобед, а второто - малко по-късно. И двете се провеждат ден преди срещата на върха на ЕС. Запознати обаче изразяват песимизъм, тъй като, според тях, ако предложението на Комисията бъде прието, това може да се стори половинчата мярка на страни като Полша и Балтийските държави, които настояват вноса на руски петрол в ЕС да бъде спрян възможно най-бързо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени