Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България получава на 30% по-скъп и не някакъв друг, а руски газ"

Екатерина Захариева: Това правителство може да направи влизането през 2024 г. в еврозоната невъзможно

Според нея появилият се проект на български закон "Магнитски" е абсолютна репресия и мракобесие

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

"Въпреки всичко получаваме сигнали, че министър-председателят е поел ангажимент до края на френското председателство да се вдигне ветото. Ще се успокоим тогава, когато видим този напредък, който те твърдят, че има, на хартия, черно на бяло."
 
Това каза в интервю за БНР Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ, бивш министър на външните работи. Тя даде пример с разнобоя между премиера и външния министър и допълни, че сигналите са публични, а правителството е създало в Северна Македония очаквания за вдигане на ветото, "без те да променят абсолютно нищо в отношението си към България".
По темата за влизането ни в еврозоната от 2024 г. Захариева изрази опасения, че настоящото правителство "ще направи това невъзможно".

"С тяхната финансова политика и бюджетна те ще направят това невъзможно."

Според Захариева правителството е вредно и всички го виждат, а хората обедняват всеки ден и няма сектор, който да е доволенЗа вот на недоверие се изискват 121 гласа, в Народното събрание ГЕРБ не мълчи за грешките, посочи тя.

Управляващите са закъснели с антикризисните мерки, а "сега удобно се оправдават с войната", смята Захариева.

Относно идеята за български вариант на закона "Магнитски" Екатерина Захариева коментира:

"Това, което изтече, колкото и дас е отричат от него, някой го е написал и то е скандално. Фактът, че на някой може да му мине такава мисъл през главата, вече е опасен. Фактът, че това се обсъжда, голяма част от българските граждани искат да знаят на кой му е минало това нещо през главата. (…) Смисъла на изцяло нов закон аз не виждам. Не виждам какви обществени отношения, които не са уредени, той урежда. Това е абсолютна репресия и мракобесие. На всичкото отгоре не е и преписано, поне да го бяха преписали "Магнитски", то е много по-скандално. Хубаво е повече български граждани да прочетат това, което изчете и да бъдат чувствителни за всякакви опити за връщане на България в тоталитарното минало."

За спирането на газа на България и на Полша тя изтъкна, че българското правителство, за разлика от полското, изобщо не е било подготвено.

"Полша получава газ, по-евтин и на същата цена. България получава на 30% по-скъп и не някакъв друг, а руски газ. Изцяло ще подкрепим на което и да е правителство всяко действие за намаляване на независимостта от руския газ, но когато ти спре договорът с "Газпром", а продължаваш да получаваш газ от "Газпром", само че с 30% по-висока цена, аз питам какво точно скъсване на зависимостта на България от руски газ е това." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени