Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не искаме да генерираме бързо подкрепа, да капитализираме властта и да изчезнем"

Ралица Симеонова: Национално безотговорно е точно сега да се лансира въвеждане на еврото

"България е представлявана в НАТО изключително некачествено"

Ралица Симеонова
Снимка: Силвия Великова

"Ние не искаме да генерираме бързо подкрепа, да капитализираме властта и да изчезнем от политическото пространство. Идваме, за да останем." Това каза пред БНР Ралица Симеонова, един от учредителите на партията на Стефан Янев "Български възход". Симеонова е политолог, бивш експерт "Сигурност и отбрана" в две президентски администрации – на Росен Плевнелиев и на Румен Радев, началник на политическия кабинет на Стефан Янев, докато беше служебен премиер.

"Искаме да предложим смислена алтернатива на този хаотичен подход, по който се движи политическият процес в България през последните 30 години", отбеляза тя.

Запитана разочарованието от ПП ли е родило "Български възход", Ралица Симеонова изтъкна:

"Те са поредното разочарование всъщност. Имате натрупвания, които дадоха основания за опита ни да институционализираме този нов субект в българската политика. Съвсем добросъвестно се опитваме да обединим хора със сходни идеи, които искат да направят автентична промяна. Промяната невинаги е с положителна конотация, затова акцентирам върху положителната промяна, защото виждаме, че тази промяна не беше положителна. Нямаме друго управление, което за толкова кратък период да е нанесло толкова щети. Това управление успя за много кратко време да нанесе сериозни щети."

Тезата, че "Български възход" е американски проект, който цели да спре възхода на "Възраждане", Ралица Симеонова определи като "категорично невярно твърдение" и заяви, че не са избрали конфронтационен подход.

"Възраждане" представя идеи, които са близки до голяма част от българското общество, но те нямат капацитета, дори волята да ги реализират на практика. Мисля, че се движат по допирателната на популизма. Докато те артикулират крайни позиции, ние разчитаме на прагматичен, на рационален подход, на баланс."

България е представлявана в НАТО изключително некачествено, с прилагане на чиновнически подход, смята Симеонова. Според нея е "пресилено да обвиняваме НАТО за всички наши беди и негативи".

"Има абсолютна невъзможност да се идентифицира националния интерес. Тази неспособност водеше дотам, че се припознаваха интересите на силните на деня и някак си България се пришиваше към политиките, предложени от силния субект на деня, което води до резултатите днес – тотален разпад на отбранителната ни система, тотален разпад на българската армия, модернизационните проекти не вървят с необходимата скорост, хронично недофинансиране на отбранителната система. Основен виновник е нашият псевдополитически елит."

Ралица Симеонова допълни, че от това как сме представяни в съюзите, в които членуваме, зависи дали ще можем да оползотворим качествено членството си и това е валидно и за Европейския съюз.

За въвеждането на еврото и разминаването в позициите на Стефан Янев по време на служебните кабинети и сега Симеонова уточни, че "сме били в режим на служебен кабинет", а вторият фактор е социално-икономическата ситуация в момента, която предстои да се задълбочава.

"От тази гледна точка да се лансира идея за въвеждане на еврото е национално безотговорно. Този въпрос би бил релевантен, когато имаме стабилна икономическа среда. Не сме обвързани по никакъв начин с конкретни срокове. Трябва да съобразим времето кога да го въведем с нашите социално-икономически реалности - когато сме готови. Подобно стратегическо решение би трябвало да е функция на широко обществено съгласие. При нас дебатът за приемане на еврото така и не се случи."

Ралица Симеонова припомни, че първо те са лансирали идеята за референдум по въпроса, но "за" или "против" еврото не е релевантен въпрос, защото вече е поет ангажимент.

"Трябва да има референдум по този въпрос, защото е важно българските граждани да имат възможността да изразят своето мнение по този въпрос, който ще засегне всеки един от тях."

Коалиционният формат се превръща в норма в политическия живот на България, коментира Ралица Симеонова в предаването "Политически НЕкоректно".

"С кого? С тези, с които имаме пресечни точки по отношение на политиките, които смятаме за важни да се реализират. Няма смисъл да се очертават червени линии на този етап, при който нямаме никаква яснота какво предстои." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна