Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Младите за Земята" обединява две национални еко инициативи за ученици

3
Снимка: Проект „Еко шампиони“

Фестивалът „Младите за Земята“ обединява две инициативи. Едната е "Еко Шампиони", която обхваща три града в България и 16 ученически отбора, които разрешават екологични теми. Другата инициатива е финалното събитие на Кан Академията и сдружение "Образование без раници", които ще приветстват своите победители от онлайн състезанието, което вече са провели.

На 19 юни от 11:00 ч. в Биологическия факултет ще се състои финала на двете инициативи.

В първата част на фестивала гостите ще могат да разгледат проектите на "Еко Шампиони" и да гласуват за тях, а във втората част ще има работилници за всички ученици по темите от Кан Академия.

Отборите получилите най-висока оценка от журито и най-много гласове от публиката на фестивала, ще преминат на следващ етап в състезанието и ще участват в научен фестивал на национално ниво.

В началото на 2022 година отборите към клуб “Еко Шампиони” се запознаха със своите ментори. През месеците до края на учебната година работата на всеки един отбор ще бъде подкрепяна от млади учени и специалисти в областите, в които работят учениците.

"Еко шампиони" цели да разпространи образователна програма, която повишава ангажираността на децата с проблемите на околната среда. Този проект се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Актвини граждани.

Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre Verden (Change The World), Норвегия.

Фондация "Сай Хай" е създадена през 2019 г. от Ренета Богданова, която е изпълнителен директор, и Ели Стойкова.

SCI-HIGH е извънкласно занимание, което залага на проблемно-базираното учене и има за цел да допълни учебните уроци по науки, математика, информатика и технологии с практически занимания, които водят до усвояване и прилагане на научния подход.

"Ние си намираме училища, които искат да работят за нас, обучаваме учители, които да направят съответния клуб в училището, работят по нашата програма и накрая на всяка година провеждаме национален фестивал", каза Ренета Богданова.

Повече информация за проект "Еко Шампиони" можете да откриете на www.eco-champions.eu

Чуйте повече подробности в разговора на Кристиян Илиев.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени