Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете два двойни билета за Форума на Рацио

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park и обещава цял ден невероятни научни факти и впечатляващи иновации, представени на човешки език.

Ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да отскочите до повърхността на Марс и да чуете повече за слонски хоботи и човешки мигли.

Ще има демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади.

Презентациите ва международните лектори ще са на английски език, като на този етап не се предвижда превод.

Един от гост-лекторите е знаменитият доктор Дейвид Ху, носител на две анти-Нобел или Шнобел награди. Това са отличията, давани за странни открития, които "първо карат хората да се смеят, а после да се замислят".

Във връзка с програмата на доктор Ху е и въпросът ни към вас:

КОЙ БОЗАЙНИК Е ИЗВЕСТЕН С КУБИЧНИТЕ СИ ИЗПРАЖНЕНИЯ?

Отговорите изпращайте на адрес: vasilena.mircheva@bnr.bg, а имената на печелившите ще изтеглим в предаването "Лабиринти на познанието" в четвъртък от 15,10 ч., когато ще чуете и разговор с доктор Ху.

Д-р Дейвид Ху е машинен инженер, биолог и физик. Той изучава взаимодействията между животните и водата. Открива как точно кучетата се изтръскват от вода, как насекомите ходят по повърхността ѝ и как миглите предпазват очите ни от изсушаване. Изучавал е математика и машинно инженерство в M.I.T. и сега преподава машинно инженерство и биология, доцент е по физика в Техническия университет на Джорджия. Печелил е наградата за млади учени на Националната научна фондация, наградата Ig Nobel за физика, Pineapple Science Prize (еквивалентът на Ig Nobel в Китай), както и наградата за научна комуникация на Американския физичен институт за книгата си "How to walk on water and climb up walls“.

Форумът Ratio
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна