Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София, Скопие и Подгорица не допуснаха самолета му във въздушното си пространство

Посещението на Лавров в Сърбия беше отменено

| обновено на 06.06.22 в 02:20
Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за понеделник и вторник, е отменено заради отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на първия руски дипломат. Това съобщиха от руското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция "Интерфакс". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, председателя на парламента Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий.

От Москва коментираха отказа на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: "нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира".

"Страните около Сърбия затвориха канала за комуникация, като не позволиха прелитането на самолета на Сергей Лавров, който се насочваше към Сърбия. Руската делегация трябваше да пристигне в Белград за преговори", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

По-рано руският посланик в София Елеонора Митрофанова потвърди пред ТАСС, че българските власти не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Новината за затваряне на въздушното пространство над Черна гора също беше потвърдена от посланика на Русия там.

Първи информацията за отказа от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания "Вечерне новости" и "Данас".

Днес сръбският президент ще се срещне с руския посланик в Белград. А сръбската държавна телевизия РТС съобщи, че тази вечер в централните новини Александър Вучич ще направи обръщение към нацията във връзка със затварянето на въздушното пространство на България, Република Северна Македония и Черна гора за самолета на Лавров.

Броени часове след началото на войната в Украйна на 24 февруари, България и редица други европейски страни затвориха небето си за всички руски самолети. А на четвъртия ден от военното нахлуване на Русия в Украйна Европейският съюз наложи пълна забрана руски самолети да прелитат над въздушното му пространство. Русия отговори с реципрочни мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна