Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещари в нова светлина

Снимка: архив

Откриването на Свещарската царска гробница и представянето на завършения проект “Свещари в нова светлина” ще се проведат днес от 13 ч. в Историко-археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих. Обновяването за 184 хил. долара е реализирано с помощта на американския “Посланически фонд за опазване на културно наследство”.

Проектът се ръководи от Фондация "Кредо Бонум". Вече е сменена климатичната и електрическата инсталация на паметника от списъка на ЮНЕСКО, заяви Симеон Василев от неправителствената организация.

"Специално за осветлението екипът ни се обърна към известния архитект от Великобритания Марк Сътън Вейн. Той е осветявал теракотената армия в Британския музей, абатството в Корк, едни от най-големите сгради във Великобритания. Той работи на драго сърце и в Свещарската гробница", посочи той.

Обектът Свещарска гробница предлага и нови изложба, в която разказва историята на проучванията, а с помощта на виртуалната реалност ще се вижда как е изглеждал последният дом на гетския владетел Дромихет.

На откриването днес се очакват американският посланик Херо Мустафа и министърът на културата Атанас Атанасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна