Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът “Цифров градски двойник” - с иновативни идеи за район "Лозенец"

2
„Лозенец“ е сред най-гъсто застроените столични квартали
Снимка: БГНЕС

"Цифров двойник на града" (City Digital Twin) е голям интердисциплинарен пилотен проект на института GATE, който се развива на територията на район "Лозенец" в София с подкрепа на Столичната община. 
Той включва събиране, интегриране и моделиране на данни от градска среда, симулиране и анализ на градските процеси и явления, и визуализиране на получените резултати по разбираем за широк кръг от заинтересовани страни начин.

Основна цел на цифровия двойник е да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града, с което да се подпомогне интелигентното взимане на решения въз основа на данни от страна на Столичната община.

Пилотният проект получава голяма подкрепа и от Столичната агенция за инвестиции и "Софияплан" посредством осигуряване на домейн експертиза, предоставяне на данни и ангажираност на обществото.

Сътрудничество за съвместни научни изследвания е установено освен с Технологичния университет "Чалмърс", с Университета "Твенте" и Университета "Нов Южен Уелс" в Сидни.

"Заедно с това разработваме и модел за идентифициране на недостига на детските градини в София и препоръчване на потенциално местоположение за нови такива. Другият пилотен сценарии в сътрудничество с общината е свързан със замърсяването на въздуха. Последният е пилотен сценарий, по който работим е идентифицирането на обекти в градска среда и извличането на техни характеристики от изображения", каза проф. д-р Десислава Петрова-Антова, ръководител на проекта.

Създаването на цифровия двойник включва изграждането на 3D модел, който представя семантиката и геометрията на сгради, зелени площи, пътна инфраструктура и др. обекти на градската среда. Визуализацията на 3D моделът е пример за многомерно представяне на данните, налични за града, по интерактивен и лесен за възприемане начин от заинтересованите страни.

Източник: GATE

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия