Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването “Законът и Темида“ навърши 10 години

Анелия Торошанова: Заслужава си да помагаш

Снимка: Кирчо Стоичков

Предаването “Законът и Темида“ на програма “Христо Ботев“ навърши 10 години. Водещата Анелия Торошанова влезе в ролята на Главния герой, за да сподели част от историите, каузите и сътрудничествата в десетилетието на предаването.

“Това са истории, като започнем от неща, свързани с делба на земя, до историите в семейството – родителите, децата, разделите, разводите и последствията след тях. Случаи на деца, отвлечени от единия родител, в които другият търси детето си и се бори с институциите. Случаи, свързани с незаконно строителство. Може да отмине един цял човешки живот, докато една сграда бъде бутната“, казва водещата Анелия Торошанова в “Нашият ден“ и допълва:

“Много са случаите на проблеми на майките на деца с увреждания, в които съм използвала лични контакти, за да мога да реша даден казус. Например, майка, която има изпълнително дело във връзка със суми, които е натрупала в годините към Топлофикация, хиляди левове. В дома си очаква частен съдебен изпълнител, който да описва и изземва имущество. Когато питам коя е най-скъпата вещ в къщата, ми казват, че това е инвалидната количка на детето...

Заслужава си да помагаш и смятам, че ролята на радиото, на обществените медии е огромна в това отношение. Щастлива съм, че работя с колегите от предаването “Нашият ден“, благодаря и на ръководството на Националното радио, което винаги ме е подкрепяло.“

Случаите, в които опитът за помощ е неуспешен

“Имаше един такъв случай, в който при нас дойде една майка на дете с увреждания, които са за цял живот. Жената беше притеснена, че ако нещо се случи с нея, няма кой да отглежда детето, което вече е пораснал мъж. Дойде с молба да помогнем то да бъде настанено в социална институция. Има домове, които са за срок от три или пет години, те живеят там и се грижат много добре за тях. Звънях на много места, но никой не пожела да помогне.

Опитвали сме се след тежки катастрофи, в които има убийство, да върнем дела за доразследване, за да бъде доказана вината на извършителя. Прокуратурата обаче много често работи поръчково.

Освен съдебна реформа, трябва да има и промени в законодателството. По време на последното 47-о Народно събрание, в което сме все още, не е приет нито един съществен закон. Бяха ликвидирани Специализираната прокуратура и специализираните съдилища, но това не е съществено, за да се случат реформи в съдебната система, такива трябва да се случат и с човешкия фактор.

Не може да идват делегирани прокурори от ЕС, европейски прокурори ще работя тук, ще имат собствена сграда и ще им плащаме заплата. Това са пак пари от данъкоплатците, а нашите прокурори да не си вършат качествено работата. Има голяма престъпност, която не може да бъде ликвидирана, но трябва да бъде намалена. Друг голям проблем е корупцията по всички етажи на властта и връзката на някои управляващи с олигарсите.“

Очаквания към съдебната система

“Очаквам да има промени. Самият екип на Министерство на правосъдието работи по много законопроекти. Законът за съдебната власт, който отново влезе в Народното събрание. Искат да променят философията на Търговския закон и редица други закони. Дано обаче да има време, виждайки съвременната политическа ситуация, не знам това дали ще може да се случи“, посочва още Торошанова.

Адвокат Пламен Димитров, доц. д-р Ана Джумалиева, проф. Момяна Гунева, нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адвокат Любомир Новиков и адвокат  Захари Генов

Не на последно място водещата подчертава, че предаването “Законът и Темида“ нямаше да е днес това, което е, ако не беше екипът от сътрудници към него:

“Аз имам един малък принос, че успях да приобщя тези хора, да създам този екип. С адв. Захари Генов и с нотариус Камен Каменов например имаме дългогодишно приятелство. Те никога не са ме предавали нито в човешки, нито в професионален план. Успяхме да съхраним едно истинско приятелство и професионална колегиалност през годините.“

Повече за дългогодишните сътрудници на предаването “Законът и Темида“ можете да чуете от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени