Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство на малцинството или предсрочни избори?

Снимка: Ани Петрова

"Кабинет на малцинството е много трудно възможен. По-вероятно е да се направи опит за някакво ново парламентарно мнозинство, но от изказванията на политическите партии е невъзможно това мнозинство да се разпознае категорично. ... Партиите за пореден път доказват, че при тях партийното, партизанското мислене надделява над държавническото мислене и затова в България коалициите трудно успяват". Тодор Галунов

Това мнение изказа пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет. 

"Поредният политически взрив във веригата на политическото противопоставяне е факт", констатира той и добави, че управляващата коалиция не е успяла да намери приоритетите за България и страната се е озовала на ръба на една предизборна ситуация. 

Политологът коментира мнението на вицепрезидента Илияна Йотова като послание да се направи опит за нов кабинет в рамките на този парламент:

"За преструктуриране и ако трябва - за някакъв нов тип мнозинство и нов консенсус. Предполагам, че отново на преден план ще излязат идеите за експертен или програмен кабинет, който да управлява известно време, докато се успокои обстановката. Ако отидем на пак избори, ще получим до голяма степен сравнително позната ситуация, най-много партиите в парламента от 7 да станат 8 и пак да се налага да се търси управление в коалиция". 

Според проф. Галунов "Продължаваме промяната" ще загубят най-много от евентуални предсрочни избори, защото ще загубят много от подкрепата на избирателите. Той подчерта, че партиите се плашат от нови избори, въпреки че всички декларират, е са готови за тях:

"Казват това, за да дадат кураж на електората си. Много от тях се надяват новите избори да бъдат отложени. Държавното кормило е изпуснато и ще е трудно да се сложат политически спирачки".

Неговата прогноза е за избори към края на годината:

"Ще бъде политическо чудо, ако този парламент изкара пълния си мандат".

Любомир АламановПо думите на комуникационния експерт Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации не е станало ясно защо точно сега се е наложило министрите на ИТН да напуснат правителството. 

"Това, което чухме от Ива Митева (ИТН), че няма нужда от нови избори, а напълно е възможно ново правителство в рамките на този парламент, показва, че може би има някаква друга, по-различна мисъл, а ние само виждаме формални поводи за по-дълбоки причини", коментира той.

Експертът подчерта, че при нови избори има вероятност избирателите, които анализатори определят, че са уморени от избори, "да се хвърлят в обятията на някой популист, който им обещава бързи и елементарни решения на сложни проблеми":

"Тогава популистите могат да вземат повече гласове, което означава неприятности, защото, ако сформират правителство и започнат да изпълняват заканите си за излизане на България от НАТО и ЕС, за ревизиране на отношенията ни към Русия, санкциите, войната и т.н. Ние можем да се превърнем в една своеобразна Северна Корея в Европа".  

Според журналиста Веселин Стойнев още със създаването си четворната коалиция не е давала вид, че ще продължи дълго:

"Имаме два чисто нови политически формации - ИТН и ПП, създадени от нищото - как да очакваме, че те ще могат да работят заедно".

Той определи ИТН като полуполитическа, задкулисно-авторитарна формация:

"До ден днешен не е ясно какви интереси стоят зад тази партия".

Журналистът подчерта, че обвиненията, свързани със Северна Македония, към премиера Кирил Петков са за нещо, което не е направил:

"Правителството не е направило нищо различно, то се съобразява с решението на Народното събрание и договореното на КСНС при президента". Веселин Стойнев

Според Стойнев темата "Македония" е била непрекъснато сочена с пръст и ИТН се опитва да избяга от това, дори "от участието в собствения си успех, може би". 

"Страхувам се, че ветото пред европреговорите на РСМ започва повече да пречи на нас, отколкото на Скопие", посочи той.

Интервюта на Георги Марков с проф. Тодор Галунов, Любомир Аламанов и Веселин Стойнев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени