Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект в САЩ забранява договори с компании, свързани с енергийния сектор на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американския Конгрес беше внесено предложение за законопроект, забраняващ на федералните агенции да сключват договори с корпорации, чийто бизнес е свързан с енергийния сектор на Русия.

Републиканците сенатор Рик Скот и съпартиецът му  Майкъл Уолц, подкрепени и от демократите Джейсън Кроу и Марси Каптур, представиха в  Камарата на представителите и Сената предложение за законопроект, който трябва да забрани на американското правителство да сключва договори с компании, които чрез своята дейност печелят и в същото време подкрепят Путин. Този закон за енергоносителите трябва да действа, докато Русия се оттегли от Украйна и престане да бъде заплаха за членовете на НАТО.

Няколко месеца след като Белия дом обяви изцяло спиране вноса на петрол и газ от Русия  този законопроект трябва да бъде, като допълнение  към наложените санкции. Той  ще  допуска изключения само в случаите, отнасящи се до жизненоважна хуманитарна помощ или в интерес на националната сигурност на САЩ.

Експертът и съветник по енергийната сигурност на САЩ Амос Хохщайн каза, че „не може да отрече“, че приходите на Русия от изкопаеми горива са нараснали в сравнение с  времето преди инвазията в Украйна. Според него Москва е била принудена да продава с отстъпка поради санкциите, но скоковете в цените на горивата вероятно са запазили приходите ѝ високи, а и както изглежда ембаргото на ЕС няма да влезе напълно в сила до края на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна