Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен брой неплатени глоби за нарушаване на Covid ограничeнията в Кипър

Снимка: Ани Петрова

Кипър се раздели с коронавирусните ограничителни мерки, но остават да тежат огромен брой неплатени глоби за тяхното нарушаване. Те надхвърлят 60% от издадените парични санкции през последните две години, съобщиха от полицията.

Почти 44 500 извънсъдебни глоби са наложени в Кипър от март 2020 г. до 31 май тази година, по данни на полицията.

От тях близо 27 000, което е над 60% от общия им брой, все още не са платени. Тези нарушители са заплашени от съдебно производство.

Най-много граждани са санкционирани заради неносене на задължителната защитна маска, глобата за което бе 300 евро. В Кипър маските в закрити помещения паднаха от 1 юни, а месец и половина по-рано, от 11 април, бяха свалени маските на открито.

Хилядите неплатени извънсъдебни глоби не включват относително малък брой случаи, които са подадени директно в съда. Те се отнасят за компании, които многократно са нарушавали противопандемичните правила.

Освен огромният брой дела за  Covid мерките, с които ще бъдат затрупани съдилищата, проблем е и да се открият много от нарушителите, тъй като често това са чуждестранни граждани, които са се преместили на друг адрес или са напуснали острова, казаха от полицията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна