Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второто издание на Фестивала за нова драматургия повдига въпроса за формите на съществуване на независимата сцена

Второ издание на международния фестивал за нова драматургия New Stages Southeast, който Гьоте-институт организира, вече започна и провокира зрителите със серия от сценични четения и пърформанси на четири различни локации в София в периода до 12 юни. Фестивалът включва участници от региона на Югоизточна Европа, сред които е и Мария Милисавлйевич, едно от обещаващите имена в немската драматургия. Тя ще проведе тридневен уъркшоп с драматурзи от Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Кипър и България.

И тази година New Stages Southeast е домакин на ежегодното издание на платформата "ПроТекст" на Организация "36 маймуни“, в което ще бъдат представени нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM.

Сред основните акценти във второ издание на фестивала обаче е и дискусията "Независимата сцена и нейните пространства: форми на съществуване“.

"Тази среща е от изключително значение, тя е породена от необходимостта независимите артисти, които с всяка една година стават с по-висока численост, да срещат своите публики. През последните години с всички програми за устойчивост и възстановяване след Covid, успяха да се подпомогнат продукции, които да се произведат. Но в същото време, ако погледнем какво би било тяхното бъдеще, до каква степен те могат да бъдат устойчиви, както и организациите им, то трябва да се запитаме как тези продукции могат да достигнат до публиките и какви са посланията, които биха могли да споделят с тях. Тогава идва този въпрос, който ние ще дискутираме на срещата на 12 юни в Топлоцентрала, зала 1, за ролята на пространствата за представяне на независими продукции и до каква степен те имат условия да се развиват“, каза в "Артефир“ директорът на "Дерира денс център“ Атанас Маев, който е един от панелистите в дискусията.

Цветелина Йосифова, съосновател на Центъра за култура и дебат "Червената къща“, също е сред панелистите. Според нея от голямо значение за прилагането на правилните механизми за осъществяване на независими продукции и достигането им до публиката е популяризирането на темата:

"Тя трябва да стане достъпна и важна за повече хора, но не само за хората, които са в независимия сектор, където има изключително голям потенциал и склад от знания, умения, компетентност и креативност по тази тема, бих казала, но и до хората, които са отговорни за правенето на политики в областта на културата. Хубавото е, че ние ще бъдем в Топлоцентрала, което е новият пример за сътрудничество между общината и идеолозите от независимия сектор. Там може би е добро място за такава среща и аз се надявам на нея да има представители на държавата, с които този диалог да бъде продължен и по някакъв начин да се има предвид в културната държавна политика.“

Повече за профила на независимия артист и за съдбата и формите на съществуване на пространствата, в които той може да представи продукцията си, чуйте от Атанас Маев и Цветелина Йосифова в звуковия файл.

До 12 юни домакини на фестивала за нова драматургия ще бъдат Топлоцентрала, Природонаучен музей, Swimming Pool и ТР "Сфумато“.

Снимки – New Stages Southeast 
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна