Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с първа точка в Лигата на нациите след петгеймова битка срещу Германия

Национален отбор на България по волейбол
Снимка: bgvolleyball.com

Мъжкият ни национален отбор по волейбол отстъпи пред Германия след петгеймова битка с 2:3 гейма, в отделните части  20:25, 25:22, 16:25,  20:25, 10:15 точки, във втория си мач от група 2 на Лигата на нациите в Отава (Канада). С това тимът, воден от Николай Желязков, записа първа точка в световната надпревара, но и отбеляза второ поражение, след като на старта загуби от Сърбия с 1:3.

Спечелената точка ни отрежда дванадесето място във временното класиране на турнира. Водач в таблицата е САЩ с три победи и 8 точки.

Тимът ни показа доста по-добри изяви в сравнение със стартовия двубой срещу Сърбия. В същото време младостта и липсата на опит доведоха до игра на амплитуди. Редуваха се силни моменти и отлични изяви, съпроводени с последващи спадове, което обуслови и сблъсък в пет гейма. Селекционерът Желязков извъртя по-голяма част от състава в търсене на оптималния ритъм. Националите се опълчиха максимално на Германия, но в решителния тайбрек не успяха да запазят възходящата линия.


Първият гейм бе изцяло под диктовката на германците. Те отбелязаха уверен старт, докато българите не успяха да влязат добре в мача. Бундестимът поведе със 7:3 и увеличи аванса си на 17:12 в средата на гейма. Националите успяха да намалят пасива си до 20:22, но за повече нямаха сили. Съперниците запазиха самообладание, отбелязаха три последователни точки и взеха гейма за 1:0.

България показа друго лице във втората част. Нашите се разиграха и на свой ред стартираха мощно със 7:3 и 11:6.  Германия не остави нещата така, отново тръгна на щурм и изравни при 14:14. Гонитбата в резултата продължи до равенството 22:22. Във важния момент съперникът сгреши и даде точка предимство на нашите 23:22. Единичен блок на Алекс Грозданов увеличи  преднината ни, а успешна атака на Мартин Атанасов сложи край на гейма и волейболистите ни изравниха резултата за  1:1.

Родните представители не съумяха да използват положителната инерция за да запазят ритъма си. Германия се окопити. Върна увереността си, стабилизира посрещането си и  остротота на атаката. Съперникът и отново започна да диктува темпото и натрупа първоначална преднина. До края инициативата не бе изпусната  и Германия затвори гейма с голяма разлика (25:16) като поведе 2:1.


„Лъвовете“ показаха желание  и воля да се борят, като в четвъртата част отново последаха силни минути. Това доведе до размяна на ролите, като волейболистите ни подчиниха опонента. В основата на запазването на аванса в решителните моменти бе Мартин Атанасов, който имаше отлични изяви в атака. Той сложи  и победната точка в гейма, като България изравни за 2:2 и докара развоя до тайбрек.

В петата решителна част нашите не запазиха възхода си Германците отново се събраха и демонстрираха, че са по-класният им на игрището. Те бяха и водещи в решителната част, като спечелиха гейма след ас на капитана си Кристиан Фром. С това Бундестима се поздрави и с крайното 3:2 в своя полза, като записа втори успех в Лигата.

С най-голям актив за България бе Александър Николов с 23 точки ( 2 блока, 1 ас). Мартин Атанасов завърши с 17 точки ( 3 блока, 1 ас). Алекс Грозданов добави 8 точки (3 блока).

За Германия реализатор стана капитанът Кристиан Фром, който реализира 21 точки (2 аса, 2 блока).

В третия си мач днес националите излизат срещу световния шампион Полша. Двубоят е  от 23:00 часа българско време.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени