Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следователите избират представител в Прокурорската колегия на ВСС

Гласуващите с хартиена бюлетина ще го правят в сградата на столичната Съдебна палата
Снимка: Ани Петрова

Днес трябва да стане ясно кой ще е новият представител на следователите в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тримата кандидати за мястото бяха изслушани миналата събота. Те са Бойко Атанасов, Наталия Василева и Петко Петков. Гласуването ще започне в 8 ч. и ще продължи до 18 часа.

С днешния пряк избор започва попълването на 11-членната професионална квота. С право на глас са 435 следователи. 396 ще избират дистанционно, а останалите - с хартиена бюлетина в сградата на столичната Съдебна палата.

От ВСС уверяват, че системата за електронен избор гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление и достъп до нея нямат мрежи, извън страната.

Миналата седмица, преди изслушването на кандидатите, Бойко Атанасов, следовател в Следствения отдел на Градската прокуратура, един от малцината критици отвътре на главния прокурор и номиниран вчера във все още неоткритата процедура за избор на председател на Антикорупционната комисия, Наталия Василева и Петко Петков - следователи в Националната следствена служба,  главният прокурор Иван Гешев  говори за важността  на избора.

"Защото ние, не е пресилено, сме една от последните институции, които са стабилни в момента. И сме последната преграда между българските граждани и престъпността, и въобще пред беззаконието."

За член на ВСС ще бъде избран този, които получи подкрепата на повече от половината, имащи право на глас следователи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна