Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за дъжд в 17 области

Снимка: БГНЕС

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 17 области в страната, предупреждават синоптиците.

Кодът е за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Габрово, Ловеч. София-област, Пазарджик. Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Смолян, Хасково и Кърджали.

Днес ще се задържи предимно облачно, сочи прогнозата на НИМХ. На много места ще има валежи, в отделни райони - интензивни и придружени с гръмотевици. Значителни ще са количествата на места, главно в Предбалкана и Южна България.

Ще духа слаб до умерен, в източните райони - временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София 21-22°.

В планините ще бъде предимно облачно с валежи, на места значителни по количество и придружени с гръмотевици.

Карта на опасните явления за 12.06.2022 г./НИМХ

Остава в сила обявеното частично бедствено положение във Враца, община Вършец и квартал "Бистрец", обявено след падналите там проливните дъждове. Съобщава се за наводнени дворове и приземни етажи, както и за нанесени щети по пътища и отнесени автомобили от придошлите води на река Ботуня.

В Смолянска област пороят активизира свлачища, река Малка Арда излезе от коритото си и наводни къща . През нощта няма постъпили сигнали за нови свлачища и затворени пътища ,  съобщиха тази сутрин от Областното пътно управление. Пътищата на места са частично мокри. Валежите в планинската област през нощта бяха на интервали с временно спиране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна