Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на полицаите: Политиците да решат проблема със заплатите

Полицаите тръгнаха на шествие от сградата на МВР в центъра на София към Министерството на финансите, където се сляха с протеста на надзирателите в затворите

| обновено на 12.06.22 в 15:52
Протестът на полицаите пред Народното събрание, 12 юни 2022 г.
Снимка: Николай Христов

Полицаи и надзиратели поискаха минимум 25-процентно увеличение на заплатите. Представители на двата синдиката на служителите на реда се събраха на протест в центъра на София. Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, каза днес председателят на Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР) Валентин Попов. 

Полицаите от Синдикалната федерация на служителите в МВР поискаха минимум 25% увеличение на заплатите, както и ясни реформи в Министерството на вътрешните работи.

Недоволните полицаи се събраха пред сградата на вътрешното министерство около 12:00 часа. След това те тръгнаха на шествие, което се сля с протеста надзирателите, които бяха пред сградата на Министерството на правосъдието. Малко по-късно полицаите и надзирателите отново тръгнаха на шествие, като стигнаха до сградата на Народното събрание.

В отговор дали очаква да има проблем със заплатите на полицаите и тяхната индексация, след като не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за актуализация на бюджета Валентин Попов, председател на СФСМВР, заяви:

"Това не е наш проблем, това е проблем  на политиците и мисля, че те сами си го правят и в момента са напът да си направят голям проблем и с нас. Ние вече сме достатъчно дълго време жертва на проблемите на политиците, заедно с гражданите. Между другото точно преди 7 години – на 12 юни 2015 г., ние излязохме на протест срещу т.нар. пенсионна реформа в сектора "Сигурност", която доведе до възможността колеги, в това число и аз, след като са упражнили правото си на пенсия, да продължат да работят. Тогава не ни чуха, сега очакваме да ни чуят".


От своя страна Синдикалната организация на служителите на затворите в България, като освен от София има служители на затворите от област Ловеч и област Кърджали, също поискаха увеличение на заплатите, както и по-ясни условия за социален диалог в Министерството на правосъдието.

"Достойни заплати, достойни условия на труд и качествена реформа", около това се обединиха служителите на затворите пред Министерството на правосъдието.

Към правосъдния министър Надежда Йорданова беше отправена покана за среща с надзирателите на затворите, каза Радослав Мартинчев, заместник-председател на синдиката. Министър Йорданова не се появи на протеста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени