Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Ева Майдел

Социални платформи на български не са достатъчно прецизни при модерирането и контрола на съдържанието

Ева Майдел
Снимка: Личен архив

„Намираме се в информационна война. Постоянните атаки с дезинформация вредят на обществото, като подкопават доверието в демокрацията. Това намалява способността на институциите да реагират независимо и категорично на зловредно влияние от трети страни, тъй като обществото е достигнало ниво на недоверие и страх, които парализират властите. Затова отговорността на онлайн платформите, от които "Фейсбук" е с най-голямо влияние в обществото, е от изключителна важност за борбата с дезинформация и защитата на истината и свободата на изразяване“, това написа преди дни българският евродепутат Ева Майдел в писмо до "Мета", собственик на "Фейсбук".

Повод за писмото дават примери за блокирани профили на утвърдени публични фигури като Николай Слатински, Евгений Дайнов и Огнян Минчев, които изразяват мнение срещу руската инвазия в Украйна, както и петиция, подписана от над 2000 българи и входирана в Комисията за петиции на Европейския парламент.

"Като български евродепутат, който дълги години работи по технологични теми, смятам, че реакцията и решенията на платформите са от голямо и важно значение. Тези решения трябва да бъдат вземани и прилагани при максимална прозрачност, с ясни критерии. Призовавам компанията към по-качествено модериране на съдържанието", обясни пред Радио София Майдел.

След изпращане на писмото българският евродепутат е имала среща с високопоставени представители на компанията.

В писмо отговор е обяснено, че "Мета" ("Фейсбук") работи с повече от 10 организации, външни проверители на фактите.

"Смятам, че компанията осъзнава проблема и се вземат мерки. Но зачестилите примери за блокирани профили показва, че колкото и нови инструменти да имат, те не действат ефективно в секцията на български език", уточни Майдел.

Според изследване на института "Ройтерс" 64% от потребителите на социалната мрежа в България я ползват за информиране. По този показател сме на първо място в Европа.

"Темата е болна за всяко общество, независимо откъде идва петицията по този въпрос. На 21 юни ще дадем нагледни примери пред представители на най-разпространените социални платформи – "Фейсбук" и "Ютюб". Искаме с обществени и политически фигури отново да поставим този проблем, защото той наистина е значим", допълни евродепутатката. Поканени са личности като Ралица Ковачева, Огнян Минчев.

С нея разговаря Елена Пъневска.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени