Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не се вслушал в близки съветници след изборите през 2020 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп разкритикува изслушванията в свое становище.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През втория ден от публичните изслушвания за щурма на американския Конгрес на 6 януари миналата бяха представени доказателства за отказа на тогавашния президент Доналд Тръмп да приеме съвети от близкото си обкръжение. 

На изслушването на двупартийната комисия, която разследва щурма, бяха представени показания, според които опитите за прокарване на тезата, че изборите за президент за били фалшифицирани са започнали още от момента, в който е станало ясно, че Тръмп ще загуби. 

Тогавашният министър на правосъдието Уилям Бар в записани показания посочи, че след изборите е било трудно да се следят всичките появяващи се обвинения в измами. Бар каза, че е заявил на Тръмп, че не е имало доказателства за подмяна на резултата, но Тръмп е продължил да прокарва безпочвени  твърдения. 

Комисията в понеделник застана зад тезата, че ключова причина за твърдо стоене зад твърденията за измама е била покачване в събирането на средства за кампанията на Тръмп. 

Бившият съветник в Белия Дом Ерик Хършман заяви, че е нямало как да повярва на твърденията за измами, правени от адвокати, в това число и Руди Джулиани, според които машините за гласуване някак си са променили вот за Тръмп в полза на Джо Байдън. 

Джаред Кушнер посочи, че е казал на президента да спре да слуша адвоката си Руди Джулиани. 

Бар също определи твърденията на Тръмп за налудничави, загуба на време и "обикновено на базата на пълна грешна информация". 

За председателя на комисията Бени Томсън опитите на Тръмп да прокара информация, за която се знаело, че е грешна, са пряко виновни за нападението на Капитолия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени