Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Емил Георгиев:

Каква е истинската цена на фалшивите продукти?

Цената и наличността продължават да са основните фактори за купуване на фалшификати и за цифровото пиратство

Снимка: Pixabay

В проучването за интелектуалната собственост и младежта за 2022 г., публикувано  от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), се разглеждат двете страни на нарушаването на интелектуалната собственост: тенденциите при младите хора, които купуват фалшифицирани стоки, и достъпа до пиратско съдържание, като се оценяват тенденциите от 2016 г. насам.

Над 50% от младите европейци заявяват, че са закупили поне един фалшив продукт онлайн. В България 39% от младите са закупили такъв продукт, а 16% съзнателно са ползвали пиратско съдържание. Същевременно творчески организации се обединяват у нас в опит да защитят правата на продуктите си в интернет и предлагат Закон за спиране на достъпа до пиратско съдържание.  

"Авторското съдържание, това е истински голямото предизвикателство, пред което се намираме, и то откакто съществува интернет като глобална мрежа за пренос. Правени са няколко опита. Има две европейски директиви в тази насока – от 2001 г. и от 2004 г. А през 2012 г. беше направен опит да бъде подписан един договор на международно ниво, но той не е ратифициран от България и в други държави, и той де факто пропадна. Този договор стреляше много над целта си и там бяха предвидени много неприятни неща", коментира в "Нашият ден“ адвокат Емил Георгиев. 

Цената и наличността продължават да са основните фактори за купуване на фалшификати и за цифровото пиратство, но все по-голямо значение придобиват социалните влияния, като например поведението на семейството, приятелите или познатите придобива значителна тежест.

"Съдиите, към които се отнасят споровете в България, трябва по-често да си опресняват знанията. Самите те да минават на опреснителни курсове, да четат малко повече практика на ЕС, за да са в състояние да постановяват наистина адекватни съдебни актове, що се отнася до нарушени права на правоносители“, казва адвокатът. 

63% от младежите в България (спрямо 60%) заявяват предпочитание да ползват цифрово съдържание от законни източници. По отношение на продуктите, така и на цифровото съдържание, младите хора посочват, че личните рискове от киберизмами и киберзаплахи са особено важни фактори.

Целия разговор с Емил Георгиев можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна