Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия в НС обсъжда правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

| обновено на 14.06.22 в 14:04
Снимка: Ани Петрова

Депутатите от парламентарната антикорупционна комисия обсъждат правилата за избор на шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ако се стигне до избор, то избраният ще довърши мандата на Сотир Цацаров.

Политическото напрежение се отрази на състава на участниците в комисията – депутатите от ГЕРБ и от ИТН не дойдоха на заседанието. За сметка на това са активни предложенията на депутатите от ДПС. Техните предложения са видимо свързани с една от вече анонсираните кандидатури на поста – тази на настоящия вътрешен министър Бойко Рашков.

От ДПС предложиха таван за възрастта на кандидатирането на шеф на КПКОНПИ – 65 години. Рашков в момента е на 67 г. Други техни предложения бяха кандидатът да представи документ за психическа годност, както и да не е бил член на Държавна сигурност. Но и трите предложения не събраха мнозинство.

Обсъждането на правилата продължава – по-скоро се актуализират тези, по които бе избран Сотир Цацаров и ако бъдат приети, се очаква до месец да бъде финализирана процедурата, ако тогава има действащ парламент.

Точка 2 в днешната работа на комисията бе изслушване на бившия шеф на Агенцията за храните Пламен Моллов във връзка със скандала с предлагане на подкуп за настоящия шеф Христо Даскалов. Връзка с Моллов обаче не бе осъществена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени