Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС иска да засили енергийното сътрудничество с Израел

Урсула фон дер Лайен с израелския външен министър Яир Лапид в Ерусалим, 13 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз иска да засили енергийното си сътрудничество с Израел, след като Русия започна да използва газовите доставки, за да изнудва страни членки заради войната в Украйна, заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Кремъл използва нашата зависимост от руски горива, за да ни изнудва", заяви тя в изказване в университета "Бен Гурион" в южния израелски град Беер Шева.

"От началото на войната Русия умишлено спря газовите доставки за Полша, България и Финландия и на нидерландски и датски компании в отговор на нашата подкрепа за Украйна", посочи още Фон дер Лайен.

Но поведението на Москва "само засилва нашата решимост да се освободим от зависимостта си от руски изкопаеми горива", отбеляза тя и подчерта, че ЕС "изучава начини да засили енергийното си сътрудничество с Израел" с работа по подводен кабел и газопровод в Източното Средиземноморие.

Израел изнася газ за Египет, част от който след това се втечнява и се реекспортира в Европа. Значителен ръст на газовия износа би изисквал сериозни инфраструктурни инвестиции, отбелязва АФП.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени