Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орфеев венец за Аксиния Михайлова

поетесата Аксиния Михайлова получи Орфеев венец
Снимка: Пловдив чете

Пловдивчани и гости на "Пловдив чете" поздравиха в Античния театър новите носители на литературния приз "Орфеев венец", който се дава за поезия, и на "Златна четка" за илюстрации на книга. Досега само една поетеса е получавала тази награда – Екатерина Йосифова, през 2017 година.

Този път Аксиния Михайлова, известна българска поетеса и преводач, стана носител на Орфеевия венец. Тя е лауреат и на националните награди за литература "Иван Николов“, "Христо Фотев“, "Милош Зяпков“ и др.

На български език в неин превод има текстове от Жан Жоне, Пиер Буржад, Тахар Бен Джелун, Жан-Клод Вилен, Едмон Жабес, Лионел Рей, Жан Оризе, Рьоне Шар, Андре Брьотон, Бенжамен Пере, Луи Арагон, Пол Елюар, Робер Деснос, Владас Бразюнас и др. Тя е съставител и преводач на "Антология на съвременната литовска поезия“ (2007), както и на повече от петнадесет книги с поезия и проза. През 2002 г. участва в учредяването на поетическото движение Cap à l’Est („Предмостие на Изток“) в Словакия, обединяващо френскоговорящи поети от Централна и Източна Европа, става и представител на движението за България.

Аксиния Михайлова е автор на няколко поетични книги: "Тревите на съня“ (1994), "Луна в празен вагон“ (2004), "Три сезона“, "Най-ниската част на небето“ (2008), "Разкопчаване на тялото“ (2011), Ciel à perdre („Небе за изгубване“), Gallimard, 2013 – на френски език, с награда "Аполинер“, "Смяна на огледалата“ (2015), Lе baiser du temps – Gallimard, (2019) и "Изкуството да се сбогуваш“ (2021)

За наградата "Орфеев венец" Аксиния Михайлова получи адмирациите и на "Артефир“ в разговор с Димитрина Кюркчиева. Чуйте звуковия файл.

Снимки – Пловдив чете


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени