Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън подписа указ за засилване правата на ЛГБТ+ общността

Президентът подписа указа в рамките на ЛГБТ+ събитие в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън се включи в отбелязване на месецът на отбелязването на Прайд като в Белия Дом увери, че младите ЛГБТ + американци имат неговата подкрепа. 

Пред стотици представители на ЛГБТ+ общността в Байдън заяви: 

"Посланието ми към всички млади хора е: Бъдете себе си, вие сте обичани". Байдън каза още: "Искам да знаете, че като ваш президент, всички на тази сцена ви подкрепяме". 

В събитието се включиха също вицепрезидентът Камала Харис и няколко членове на кабинета, в това число секретарят по транспорта Пит Бутиджидж, който е гей. 

Американският президент също подписа указ, с който се дава федерална подкрепа на различни права на ЛГБТ+ общността. За Белия дом равните права в тази общност са под атака в някои щати, ръководени от републиканци. 

С указа се цели защита от "дискриминационни законодателни атаки", предотвратяване на т.нар. конверсионни терапии", заставане зад програми, които да предотвратяват самоубийствата сред младите и други. 

По данни на Белия дом през изминалата година на щатско ниво са били предложени над 300 законопроекта, много от които конкретно са били насочени срещу трансполови деца и техните родители като са им забранявани достъп здравна помощ и подкрепа в училище. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени