Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Нинко Кирилов: Актуалният въпрос на днешния ден е кои сме ние

Провокации и сексуални алюзии

Нинко Кирилов
Снимка: Ваня Минева

В поредното издание на рубриката "Истории в ефира“ гостува поетът, писателят и музикантът Нинко Кирилов. 

Той е идеолог и създател на платформата за неиздавани автори "Писатели без книги“, която съществува от 2012 г. и в която често се организират четения на познати и непознати автори, непубликували още свои книги. Носител е на няколко престижни награди като есеист и писател – на негово име е първата награда със студентска стипендия за есе на името на Стефан Продев (2005), печели наградата на читателите в конкурса за кратък разказ на Богдан Русев и Радослав Парушев (2012) и конкурса на сп. „Ко-миксер“ за сценарий за комикс (2015). През 2019 г. печели конкурса за дебютна жанрова литература на издателствата АРС и Scribens, резултат от който е първата му стихосбирка "По-сурово“. 

Литературната критика го определя като писател със собствен и новаторски стил. Издал е два сборника с кратки разкази "Двойници на животни“ (2013) и "Човек сред хората“ (2017/, книгата "Три пиеси“ (2019), представена за първи път във Видин и стихосбирките "По-сурово“ (2019) и "Падане завинаги“ (2021).

Ето какво споделя в "Нашият ден" поетът: "Не мисля, че всеки от нас се чувства комфортно заради политическата и социалната ситуация, в която сме. Нетипично за мен – подхождам оптимистично, не ние трябва да се предадем.

Актуалният въпрос на днешния ден е кои сме ние? Ние сме маргиналните, за жалост или не. Дори в "Под игото“ те са тези, които задвижват процеса  на промяна. Разбира се, става дума за различен процес на промяна", допълва той.

Войната и поезията

"Един страхотен проект на Георги Гаврилов, който успя да събере творби на 101 автори, от които почти 80 са български поети в книгата "Поезия срещу войната“. Някои от стихотворенията са писани специално за книгата, някои – преди това. Имам едно мое стихотворение и го писах специално“, споделя Нинко Кирилов. С участието си в "Поезия срещу войната" авторите искат ясно да изразят своето желание за помощ и съпричастност, да покажат ужаса на войната", казват издателите. Книгата съдържа и произведения на класически и на съвременни украински писатели като Тарас Шевченко, Юрий Андрухович, Сергий Жадан, Любов Якимчук и др. 

Новите дупки, в които неизбежно ще пропаднем

"И други дупки" е стихосбирка, която дава пълна свобода на думите. Това е искрена провокация. Заглавието на книгата е подарък от Антония Апостолова, писател и литературен критик. Решихме да съберем една малка колекция и идеята бе да бъде бутикова книга. Така беше замислена и от издателя ми Георги Георгиев", споделя поетът.  

Добрият поет 

"Истински добрият поет може да пише без болка. Не е задължително да провокираме болка. Бих се радвал да има повече четящи хора, сред чиито редици съм аз. Но това е по-скоро важното. Да четем, ще се намерят хора, които да пишат", твърди Нинко Кирилов. 

Целия разговор с Нинко Кирилов можете да чуете в звукови файл.

Снимки – Ваня Минева и личен архив

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени