Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С влака до Киев – Макрон, Шолц и Драги пристигнаха! Украйна тръпне за ЕС (снимки)

| обновено на 16.06.22 в 11:52
6
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха с влак в украинската столица, където ще се срещнат с президента Володимир Зеленски. Междувременно Киев заяви, че спешно се нуждае от още оръжия, за да спре напредъка на руските сили на юг и на изток в Украйна. 

Тримата европейски лидери искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната. Пред германския вестник "Билд" Шолц каза, че искат да покажат не само солидарност, но и да уверят, че помощта - финансова, хуманитарна, но също така и когато става дума за оръжия - ще продължи. Надеждите на Украйна за присъединяване към Европейския съюз без съмнение ще бъдат сред темите за разговор с украинския президент. 

Визитата идва ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна като кандидат за членство в блока.

Тримата лидери ще разговарят с украинския президент Володимир Зеленски за по-нататъшната подкрепа за страната му и за нейното желание да бъде приета в Европейския съюз.

Пътуването на тримата бе планирано от дни, но от съображения за сигурност беше официално потвърдено малко преди пристигането им в украинската столица.

Сега стана ясно, че Шолц е летял със самолет снощи до Южна Полша. Малко след полунощ той, Макрон и Драги са тръгнали с влак от граничния град Пшемишъл.

В Киев към тримата ще се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис, който е избрал друг маршрут дотам.

Визитата им идва ден преди Европейската комисия да приеме становището си дали Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

По-рано украинската армия заяви, че Русия е съсредоточила основните си ударни сили в северната част на Луганска област и се опитва да атакува едновременно в девет посоки. Руското министерство на отбраната обвини украинските сили, че пречат на усилията за евакуиране на цивилните, които се укриват в химическия завод в Северодонецк. Битката за контрол върху града продължава от седмици. 

Във видеообръщението си тази нощ украинският президент изказа благодарност за подкрепата на стойност 1 милиард долара, обявена от Съединените щати

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени