Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Знеполски: Недоверието към политиката е наследено от социализма

Снимка: minaloto.bg

Сборникът "Преподреждането на обществото" е от знаковата поредица "Минало несвършено" на Института за изследване на близкото минало и е в чест на 80-годишнината на професор Ивайло Знеполски. Той очертава още нови посоки в знанието ни за комунистическото ни минало и сянката, която хвърля то върху политическия ни и обществен живот сега.

"Социалната психология е много интересна материя – човек не превключва от едни правила на други веднага, а преминава през междинни етапи. – казва проф. Ивайло Знеполски – Първата стъпка е формално приемане на новите правила постепенното привикване и съзнателното им овладяване – мисля, че ние сме някъде между първия и втория етап и инерцията от предишния режим продължава да ръководи поведението на хората.

Най-ясно се вижда това в недоверието към политиците и институциите – то идва от факта, че законът беше само на книга по времето на социализма. Той функционираше в зависимост от привилегии, познанства и ходатайства. Хората много дълго време наблюдаваха как едно нещо за едни е позволено, за други – забранено, а за трети – води до тежки последствия. Ето защо доверието и днес във всички институции е много слабо. В много страни работата на институциите не удовлетворява гражданите, но тук има срив. Това е нещо много трайно и трудно ще изчезне, защото се подхранва непрекъснато от политическата ни класа."

Чуйте проф. Ивайло Знеполски в "Какво се случва".

Професор Ивайло Знеполски през годините е бил ръководител на Катедрата по история и теория на културата в Софийския университет, преподавал е във Франция, основател е на Института за изследване на близкото минало, два пъти министър на културата и съвсем не на последно място сред заниманията му са семиотиката и кинокритиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна