Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мексико сити е разнообразно и пъстро, но си пазете чантите

Към Теотиуакан в Мексико с Булеварда на мъртвите и Пирамидите на Слънцето и Луната е пътешествието с Лора Лукова. Тя от малка проявява огромен интерес както към родния си език, така и към чуждите. Тази страст я подтиква да се захване едновременно с английски, испански, френски и португалски. А напоследък и с малко чешки, защото учи журналистика и комуникации в Англо-американския университет в Прага. Лора е един от най-младите членове АБУЖЕТ на българската секция от световната федерация на пътуващите писатели.

За г-ца Лукова пътешестването е начин на живот и ѝ позволява да практикува едно от хобитата си – фотографията. Останалите ѝ интереси са четене, писане, лингвистика, плуване. Снима видеа на испански за YouTube. Някои от тях са за Мексико сити, където също ще ви отведем.

Мексиканската столица е един от най-многолюдните градове в света със своите 22 милиона жители, според данни на ООН от 2015 година. Колко ли са в действителност? Това не знае дори и нашата събеседничка, с която разговаряме по телефона от Прага.

Но понеже става дума за Мадоната от Гуадалупе, нека ви разкажа легендата за нея. Новопокръстен ацтека на име Хуан Диего през ХV век сънувал Майката Божия, която му казала, че на този хълм трябва да ѝ бъде издигнат храм. Той веднага отърчал при испанския епископ, който го напъдил. Разбира се, защо Богородица да се явява на някакъв си ацтека, вместо на самия Божи наместник?! Дева Мария отново споходила сънищата на местния и заявила, че ще му даде няколко доказателства. Накарала го да отиде на хълма, където за една нощ изникнал чудно красив розов храст. "Ще обереш цветовете и ще ги сложиш в чаршаф така, че никой да не ги вижда. И ще ги занесеш на епископа. Там ще развиеш платното. А докато изпълняваш повелята ми много болният ти чичо ще оздравее напълно", напътила го Богородица.

Когато ацтеката за пореден път се представил пред Божия служител и развил изтъканото платно, изпод розите се показал неръкотворен образ на Дева Мария. Пред него продължават да се покланят богомолците. И понеже е доста по-мургава от официалния католически вариант, я смятат за закрилницата на Мексико. И заради тена на ацтека.


Тъкмо се бях отчаяла от думите на Лора за престъпността в Мексико сити и тя накрая оправи нещата. Честно казано, когато аз бях там, полицейското присъствие беше толкова осезателно, че дори и уличните търговци не досаждаха на туристите. Но ако сега ще ходите, пазете си чантите, съветва г-ца Лукова.

Снимки: Лора Лукова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени