Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на САЩ чу как Тръмп оказвал натиск над вицепрезидента си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На публично изслушване в американския Конгрес бивши служители на Белия дом заявиха, че бившият президент Доналд Тръмп е оказвал натиск върху вицепрезидента си да се присъедини към план за преобръщане на резултата от изборите през 2020 г.. Показанията на служителите бяха представени по време на третият ден от публичното изслушване за щурма на Капитолия от 6 януари миналата година.  

В Конгреса се чуха обвинения, че Тръмп не само е упражнявал натиск върху Майк Пенс, но и е насърчил нападението на Капитолия, което е поставило живота на вицепрезидента му в опасност.

По време на изслушването бяха представени аргументи за това как и Тръмп, и Пенс са знаели, че идеята за поставяне под съмнение вота, спечелен от Джо Байдън, е незаконна.

Председателят на двупартийната комисия Бени Томсън заяви, че Тръмп е поискал от Пенс при приемането на гласовете от изборите за президент да отхвърли вота, да обяви Тръмп за победител или да върне гласовете за преброяване.  

„Майк Пенс отказа. Той устоя на напрежението. Той знаеше, че това е незаконно. Той знаеше, че това е неправилно,“ каза още Томсън.  

Около приемането на гласовете от вота в Конгреса Тръмп в Тутър и в свои речи призоваваше Пенс да използва ролята си на председател на Сената да отхвърли внасяните гласове от щатите.  

На изслушването бе пуснато показание на дъщерята на Тръмп Иванка. Тя е  била в Овалния Кабинет на 6ти януари миналата година, когато баща й е провел „разгорещен“ телефонен разговор с Пенс.  

Според Марк Медоус – тогавашния началник на кабинета на Тръмп, той е казал на президента за зараждащото се насилие около Капитолия, но президентът въпреки това е написал в Туитър, че Пенс е "нямал кураж" да преобърне резултата от вота.  

На изслушването стана също ясно, че информатор от неофашистката организация Proud Boys е заявил за ФБР, че групата е била готова да убие Пенс при отворила се възможност.

Щурмували Капитолия са успели да се озоват на около 12 метра от Пенс в деня на нападението, заяви един от членовете на комисията като добави, че е нямало съмнение, че животът на вицепрезидентът е бил в опасност. 

Самият Тръмп настоя да получи право на отговор в ефир, за да изрази своята гледна точка, но негови опоненти посочват, че той е можел да направи това, когато по-рано е бил поканен от комисията да даде показания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени