Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на младежки политики ли прозира зад бруталния случай в Перник?

Снимка: БГНЕС

Синът на заместник-окръжния прокурор на Перник Васил Михайлов остава в ареста, след като беше задържан при спецакция в сряда 15.06.2022 г. Младият мъж е привлечен към наказателна отговорност за причинена телесна повреда на мъж и закана за убийство на жена. Срещу него обаче има и серия от сигнали за нанесени побои.

Агресия, побои, страх и чувство на безнаказаност. Показателен ли е този случай на насилие в Перник за процесите?

Случващото се в Перник ни връща в едни позабравени времена на Райко Кръвта и цяла плеяда бандити, които години наред тормозеха и държаха в страх перничани, разказва за "Нашият ден“ кореспондентката на БНР в Перник Елена Тамакярска.

С чувството за безнаказаност вероятно заради поста, който заема баща му, 18-годишният Васил Михайлов е дори по-опасен от предшествениците си, защото, според оскъдните факти, които бяха изнесени от полицията и прокуратурата, в част от побоищата саморазправите били без конкретен повод. Историята започва да се разплита, след като съпругата на пребития от него бивш футболист на "Миньор Перник“ Румен Антонов разказа за случая.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

Единствено липса на младежки политики ли прозира зад бруталния случай в Перник?

Тихомир Безлов

Според Тихомир Безлов, старши анализатор в програма "Сигурност " в Центъра за изследване на демокрацията, проблемите са в семейството и в училището, както и в липсата на институции, които могат да видят такива тежки отклонения в поведението при деца и младежи. Проблемът е, че на местно ниво няма взаимно контролиращи се институции. Има нужда от механизми за обратна връзка в отговорните институции – МВР, прокуратура и местна власт.

"Кой направи публична темата в Перник? Направи я кметът. Оказа се, че няма местни медии. Това един от факторите. Всъщност по места в резултат на серии от кризи, технологични промени няма местни медии. Когато се случи подобна ситуация, тя трябва да попадне в националните медии и тогава да стане достояние на обществото", коментира експертът.

Целия разговор с Тихомир Безлов можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БГНЕС
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени