Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Акад. Юлиан Ревалски: Инвестирайте в хората и ги пазете

Снимка: БАН

Академик Юлиан Ревалски е председател за втори мандат на Българската академия на науките и е избран от Общото събрание на 30.11.2020 г. Той работи в БАН от 1986 г. в Института по математика и информатика, като последователно преминава през всички академични длъжности, а в периода 2012 – 2016 г. е директор на института. От 2008 г. е член-кореспондент, а след това академик в Българска академия на науките. Ръководител на пет изследователски проекта с изследователския Фонд "Научни изследвания“. Координатор на седем международни проекта. Има над 60 публикации, които са цитирани над 600 пъти. 

В ролята на Главен герой в "Нашият ден“ влиза акад. Юлиан Ревалски. Ето какво споделя той: "Най-важната задача е как да си опазим научния потенциал и да го развием по-нататък, защото за съжаление в последните години има едно трайно намаляване заради дезинтересиране на младите хора към тази професия". 

БАН и сътрудничеството с  фондация Саймънс 

Международният център за математически науки (ICMS-Sofia)  към Института по математика и информатика на БАН ще получи грант от фондация "Саймънс" в размер на над 1 млн. лева за период от 3 години. Важното е, че една най-големите благотворителни организации в САЩ признава Международния център за математически науки като перспективен научен център. 

Това е голямо признание за работата на българските математици в Центъра, който беше създаден официално преди три години, казва акад. Ревалски. И допълва, че "първата институционална подкрепа на този център дойде от МОН преди близо две години. Нашите институции също подкрепиха центъра. Неотдавна беше гласувана и национална програма, която е свързана с  разкриване на таланти, привличането им на работа и оставането им тук в България". 

Бизнес и наука 

На форума "Наука за бизнес", подреден преди близо месец, бяха показани технологии и разработки на Академията, които биха могли да бъдат от полза на бизнеса като продукт или процес.

"Идеята е БАН, заедно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, да покажем наши разработки. Това беше основната идея, която има потенциал за внедряване, но още е достигнала до прототипиране. Разработки, които са на пета-шеста степен от една деветстепенна скала. А тази година това, което добавихме като ново, е, че поканихме и представители на бизнеса, за да можем да чуем и те от какво имат нужда", разказва акад. Юлиан Ревалски.

Младите и науката 

Да се привлекат младите към науката е изключително важно, защото България няма друг начин да просперира. "Когато се вземат грешни решения в областта на една сфера, каквато е научната, а тя е много консервативна, е необходимо дълго време, за да се преодолеят отрицателните последици. През последните години бяха положени усилия от страна на институциите – МОН осъзна тревожността на ситуацията и бяха инициирани много програми за млади учени", твърди академикът.  

Посланието 

"Най-голямото богатство на България това са хората. Ние нямаме кой знае колко много природни източници, които да ни помагат в икономическото развитие, извън нашата прекрасна природа, разбира се. Но ако искаме да бъдем модерна страна, трябва да направим всичко възможно, за да развием човешкия потенциал, защото само на основата на ума на хората, на тяхното развитие в областта на научните изследвания, може да стъпи една съвременна българска държава. Инвестирайте в хората и ги пазете“, посочва акад. Ревалски.

Целия разговор с акад. Юлиан Ревалски можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна