Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за "Кмета на Стария град" оживяват в книга на Антон Баев

Книгата "Начо On My Mind" е посветена на 100 години от рождението на Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата. Документални записки от интервюта с една от най-забележителните обединяващи фигури в българската култура от втората половина на ХХ век Атанас Кръстев – Начо Културата, правени през 1997 г. и излизали в пловдивския вестник "Марица".

Годишнината ще бъде отбелязана на 17 септември. Без Начо Културата Старият Пловдив можеше вероятно и да се случи, но не по онзи магичен начин, по който се случи. 

Ето какво споделя авторът журналистът Антон Баев: "Тази книга представлява документални записки с мои интервюта с Начо Културата, които са правени и излизаха през 1997 г. в тогавашния пловдивския вестник "Марица". Те са правени документално и излизаха приживе на Начо. Няма нищо допълнено към тях ".

Книгата разказва историята на Старинен Пловдив от учредяването през 50-те години до края на XX век, иска да покаже духа на времето и особено – да оживи фигурата на Начо Културата, наречен приживе "Кмета на Стария град". Безценни за българската култура автори – художници, писатели, актьори, музиканти, са вмъкнати в своето време с автентичността на речта и спомена за самия Начо Културата.

"Благодаря на скулптура Вежди Рашидов и на прекрасната актриса Мария Статулова за застъпничеството за ръкописа. Идеята беше да открехнем малко по-рано вратата към тази годишнина. Трябва да благодаря и на най-добрата наследничка на Старинен Пловдив след Начо Културата, това е Амелия Гешева. Тя ще бъде модератор на срещата и на актрисата Йоана Буковска, която ще прочете откъси от книгата", казва авторът. 

Младите знаят твърде малко за "Бохемата", с която е населен Старият град, благодарение на енергията на тази обединяваща и центрираща сила – Начо Културата. В последните 15 години се направи ужасно много за Старинен Пловдив, но това, което липсва в момента, е паметта. И тази книга се надявам да помогне. 

Другото, което много липсва, да се роди такава фигура, която да стане притегателен център към оживяването. Защото какво значи само къщите, амфитеатрите и базиликите? Новата Бохема да може да припознае този град, но трябва да има някакъв такъв център. Възможно ли е повторение на Начо?", пита се Антон Баев.

Премиерата на книгата "Начо On My Mind" е на 17 юни от 18 ч. в Културния център на Радио Пловдив, Студио 1. 

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършил е ПУ "Паисий Хилендарски", специализирал е регионална журналистика в САЩ (1994). Поет, писател, литературовед, журналист с издадени 22 книги у нас и в чужбина – поезия, проза, научни монографии, есеистика. Доктор по Българска литература от Института за литература – БАН. Специализирал журналистика в Университета на Айова, САЩ.
Автор е на шест стихосбирки, сред които "Снежни сигнали" (1988), която печели Голямата награда за дебют на "Южна пролет" (1989), "Гърбът на мрака" (1991), "Ездачът, нощта и пустинята (1995), отличена с наградата "Иван Николов", "Разпъване на Одигитрия" (1998), "Целият свят и други апокрифи" (2002) и "Даровете на света. Нови апокрифи" (2004). 
Дебютира в прозата с романа "Американци" (1997), следва книгата с литературно-философски фрагменти "Ноев ковчег. Книга от глоси" (1999) и сборника с къси разкази "Жени и планети" (2005), публикуван и в превод на турски език (2005). Получава отличия от различни конкурси, сред които поетичният конкурс "Магията Любов" (2005). 
Снимка – изд. Коала
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени