Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вотът на недоверие има всички изгледи да успее"

Татяна Дончева: Децата от ПП мислят за достатъчно само да желаят промяна

"ГЕРБ избързаха с вота, имат интерес още малко да забавят атаката"

Снимка: БГНЕС

"Кризата беше предопределена още съставянето на коалицията. Още миналата година казах, че ИТН са слабо място и че вероятно ще провалят коалицията. Въпросът за зависимостите им започна да се избистря и пред хората".

Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".

И подчерта, че ИТН не е нормална партия, която е събирала достатъчно дълго време членска маса, в която органите да функционират по нормален начин.

"Извратено е, след като си направил референдум за мажоритарни парламентаристи и си казал, че мажоритарният избор ще е всичко за теб, да правиш периодично тест на детектор на лъжата. Тук не става въпрос за доверие, а за третиране на партийни членове. Мъдрият човек разбира, че леко може да наложи решение с авторитет, но е хубаво голямата част от членовете активисти да бъдат приобщени".

Според нея по-тежко е положението в "Продължаваме промяната", защото те са взели властта безпартийно и не може да се каже какви са механизмите на излъчване на хора или на контрол върху поведението им:

"Странни скаути по места са формирали листите. Тези деца си представят, че е достатъчно много да желаеш някаква промяна и да имаш много добри намерения. Как това да стане от само себе си? Цялата тази група е носител на начина на мислене "мразя думата "опит". Лошите решения в областта на икономиката надминаха песимистичните ми очаквания. Смятах, че в икономическата област ще са по-сръчни, а те се занимават със същите мошенгии като тези преди тях. Няма нужда Асен Василев да крещи и да ходи по дънки в парламента. Има си време и място как да ходиш. И няма нужда да гледаш като изцъклен и като зомбиран".

В предаването "Политически НЕкоректно" Дончева допълни, че вотът на недоверие има всички изгледи да успее според съотношението на силите:

"Уважаващият себе си шахматист не играе, докато бъде матиран и не разнася лозунги по залата за шахмат. Той си преценява няколко хода преди края, че ще бъде матиран. Това, което се случи на Никола Минчев, не е лоша оценка и някакво поведение на хора извън парламентарните норми. Това е нормален ход, в който опозицията подготвя вота си на недоверие. Когато шахматистите видят, че ще са мат след няколко хода, признават резултата".

Според нея Бойко Борисов е избързал с вота, защото ГЕРБ са имали интерес още малко да забавят атаката.

При нови избори ще се получи същото насипно състояние, заяви тя:

"Българинът не е готов да мисли фокусирано, да каже - каква работа има да се свърши и кой би могъл да я свърши. Той търси новатори, които колкото повече не е виждал, толкова повече смята, че могат да успеят. Това е абсурдно. Политиката е занаят, който иска огромен опит и огромни познания".

По думите ѝ вариант за експертно правителство съществува по-скоро на теория.

Интервюто с Татяна Дончева можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна