Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Портите на Европа. История на Украйна" или колко важно е историческото знание

Анюта Качева за книгата на проф. Серхий Плохий

Анюта Качева
Снимка: БНР

"Серхий Плохий се е посветил на мисията за това колко важно е историческото знание и колко е опасно незнанието, всякакво незнание". 

Това каза Анюта Качева от издателство "Прозорец", която представи пред БНР книгата на проф. Плохий "Портите на Европа. История на Украйна". Той е преподавател по украинска история в Харвардския университет и директор на Украински изследователски институт.

В "Портите на Европа" Плохий разучава търсенето на Украйна на собствена идентичност през живота на нейните герои и нейните завоеватели. Това преработено издание от 2021 година включва нов материал, който пренася изчерпателния исторически труд до настоящето, когато Украйна отново е в центъра на световното внимание.

"Трябва да изследваме миналото на Украйна, за да разберем нейното настояще и бъдеще", твърди авторът, цитиран от Качева. 

Актуалният конфликт Русия - Украйна е само последният в дългата поредица от сътресения, свързани с украинския суверенитет. Разположена между Централна Европа, Русия и Близкия изток, Украйна е била оформяна и повлиявана от империи, които са я използвали като стратегическа врата между Изтока и Запада – от римляните, през османците, до Третия райх и Съветския съюз. 

"Завладяваща история на пропитата с кръв земя, която толкова често е била и бойното поле, и житницата на Европа".
Саймън Себаг Монтефиоре

"Всеки, който желае да разбере защо Русия и Западът се изправят един срещу друг за бъдещето на Украйна, трябва да прочете този аргументиран, изчерпателен и страстен разказ".
Майкъл Игнатиев

"Убедително и авторитетно проучване, което започва от древногръцки времена и свършва в наши дни".
„Файненшъл Таймс“

Интервюто на Диана Янкулова с Анюта Качева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!